Ракът на белите дробове е едно от най-разпространените и опасни

...
Ракът на белите дробове е едно от най-разпространените и опасни
Коментари Харесай

Как да се предпазим от рак на белия дроб

Ракът на белите дробове е едно от най-разпространените и рискови онкологични болести, напомнят специалистите в Световния ден за битка с белодробния карцином - 1 август. В обява за Medical news eкспертът Сали Кауел, старши вицепрезидент на Американското общество за битка с рака, посочва трите ефикасни метода за профилактика: 

- отвод от тютюнопушене;

- уединяване на постройките против радон (в Съединени американски щати това е мярка при санирането на жилищата. Доказано е, че този радиоактивен газ е втората най-често срещана причина за поява на карцином на белите дробове.);

- консумация на повече плодове и зеленчуци.

По думите на Кауел при мъжете, които пушат, рискът да развият рак на белите дробове е 23 пъти по-голям, в сравнение с при непушачите, а при жените-пушачки е 16 пъти по-вероятно да заболеят.

Пасивните пушачи също са в рисковата група – 20-30% от тях могат да развият болестта.

По думите на специалиста през 2018 година лекарите са диагностицирали рак на белия дроб или на гърдата при към 2 млн. пациенти. 90% от смъртните случаи при рак на белите дробове са при пушачи.

Световната асоциация по бронхология и интервенционална пулмология също напомни през днешния ден тревожната статистика на болестта:

Ежегодно белодробният карцином погубва повече хора от тези със злокачествено заболяване на простатата, дебелото черво и гърдата, взети дружно - повода е в късното му диагностициране.

Симптомите нормално се появяват в напреднал етап.

Тютюнопушенето е фактор при 85 % от диагностицираните.

Рискът при непушачите се усилва, в случай че са изложени на цигарен пушек или нечист въздух.

Ранната диагностика дава доста по-добри благоприятни условия за удобен излаз на лекуването.

Съвременната медицина разполага с доста положителни благоприятни условия за диагностициране и лекуване на болестта. Модерната инсталация разрешава отстраняването на тумора без интервенция, когато заболяването е в доста ранен етап.

Специалистите от асоциацията предлагат пушачите и хората с фамилна обремененост да се съветват с пулмолог един път годишно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР