Ракът изместни сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за смъртните случаи

...
Ракът изместни сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за смъртните случаи
Коментари Харесай

Ракът стана убиец №1 в развитите страни

Ракът изместни сърдечно-съдовите болести като водеща причина за смъртните случаи в развитите страни и може в границите на няколко десетилетия да стане " палач №1 " в света, в случай че сегашната наклонност се резервира. Това е заключението на откривателите от две огромни изследвания, оповестени в списание Lancet.

Според тях данните им показват нов световен " епидемиологичен преход " сред разнообразни видове хронични болести.

Засега сърдечно-съдовите остават съществена причина за смъртността (40%) по света измежду хората на междинна възрат, само че това към този момент не важи за страните свисоки приходи. Том ракът убива най-малко толкоз хора.

" Статията ни твърди, че ракът е втората по значимост причина за смъртността световно през 2017 година Това са 26% от всички случаи. Но до момента в който случаите на сърдечно-съдови болести не престават да понижават, ракът евентуално ще се трансформира в №1 след едвам няколко десетилетия ", споделя Жил Дежане, учител от квебекския Laval Universit. Той е един от ръководителите на екипа.

От обхванатите към 55 милиона смъртни случая по света през 2017 година откривателите откриват, че 17.7 млн. са поради сърдечно-съдови болести като инфаркт, ангина, инсулт и други Около 70% от тази група са породени от опасности, подлежащи на ръководство - високо кръвно налягане, високи равнища на холестерол, погрешно хранене, пушене и други.

В страните с високи приходи през последните десетилетия е понижен делът на сърдечно-съдовите болести поради лечения като статини за понижаване на " неприятния " холестерол и медикаменти за кръвното налягане. Високият % на гибел от сърдечно-съдови болести в разрастващите се страни евентуално се дължи най-много на ниското качество на медицинските услуги, споделят от екипа на Дежане. В тези страни е много по-ниско нивото на първо настаняване в болница и достъп до подобаващи лекарства в съпоставяне даже със страните със междинни приходи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР