Ръждясали останки от осем британски изтребителя Hurricane, датиращи от Втората

...
Ръждясали останки от осем британски изтребителя Hurricane, датиращи от Втората
Коментари Харесай

В Украйна са открити британски самолети Hurricane от Втората световна война

Ръждясали остатъци от осем английски изтребителя Hurricane, датиращи от Втората международна война, са открити заровени в гора в Украйна, заяви Военновъздушни сили .

Самолетите са изпратени на Съветския съюз от Англия, откакто нацистка Германия нахлува в страната през 1941 година Те са част от пакет от съюзническа военна поддръжка за Съюз на съветските социалистически републики, заплатен от Съединените щати по така наречен скица Lend-Lease Аct.

Подобно законодателство се употребява и през днешния ден от държавното управление на Съединени американски щати, с цел да изпрати военна помощ на Украйна, която се стреми да изгони съветските сили от страната си. 

Авиационни специалисти са декларирали, че това е първият път, когато останките от толкоз доста изтребителя Hurricane са открити в Украйна.

" Много рядко се намира този аероплан в Украйна “, е декларирал Олекс Щан, някогашен водач на самолетна компания, който управлява разкопките.  " Това е доста значимо за нашата авиационна история, тъй като тук до момента не са намирани самолети на Lend-Lease.

Изтребителят Hawker Hurricane е " работният кон " в борбата за Англия, планиран от Hawker Aircraft акция от 1940 година, когато Кралските военновъздушни сили (RAF) са победили опитите на Германия да нахлуе в Обединеното кралство. Въпреки че ролята му постоянно е  засенчена от по-новия и по-адаптивен аероплан Spitfire, Hurricane в действителност е свалил повече от половината от всички противников самолети по време на борбата.

" Hurricane (Ураганът) е здрава, лесна за ръководство машина “, е допълнил Щан.  " Той е постоянен като оръжейна платформа и подобаващ за неопитни водачи. Надежден аероплан. “

Общо към 3000 Hurricane са изпратени в Съюз на съветските социалистически републики сред 1941 и 1944 година в поддръжка на руските военни старания. Повечето са или унищожени в борба или по-късно разглобени за елементи.

Но някои са съзнателно разрушени и заровени след войната, тъй че Съюз на съветските социалистически републики не е трябвало да връщат парите на Съединените щати. Съгласно законодателството на Lend-Lease, от Съюз на съветските социалистически републики се изискваше да заплати за всяко дарено военно съоръжение, което остава непокътнато след края на военните дейности.

Това е ориста на осемте " Урагана ", открити затрупани в гори южно от Киев в този момент столица на самостоятелна Украйна, само че до 1991 година част от Съюз на съветските социалистически републики.

Останките на самолетите са открити неотдавна, откакто наоколо е открита неизбухнала бомба от войната. Останалата част от дерето е тествано с железни детектори и тогава са открити и самолетите.

" Националният музей на авиацията на Украйна в този момент е в развой на старателни разкопки на обекта. Персоналът там се стреми да разпознава допустимо най-голяма част от един от самолетите, с цел да може да бъде съединен още веднъж и подложен в експозицията на музея ", написа английската медия.

Валерий Романенко, началник на проучванията в музея, е декларирал, че " Ураганите " са изиграли значима роля в историята на Украйна.

" Ураганите са знак на английската помощ през годините на Втората международна война, тъкмо както ние ценим доста английската помощ в наши дни “, е декларирал той.  " В момента Обединеното кралство е един от най-големите снабдители на военно съоръжение за нашата страна ".

" През 1941 година Англия е първата, която доставя изтребители на Съветския съюз в всеобщ мащаб. Сега Обединеното кралство е първата страна, която дава крилати ракети Storm Shadow на нашите въоръжени сили. "

Смята се, че през днешния ден в света има единствено 14 реставрирани Hurricane, които могат да летят.

 

След немската инвазия Съюз на съветските социалистически републики губи доста бойни самолети и има обезверена потребност от изтребители. Първоначално няколко ескадрили на RAF Hurricane са изпратени в Арктика, с цел да оказват помощ.

Но скоро английските водачи напущат и самолетите са поети от руски летци. Записите демонстрират, че мнозина не харесват " Урагана ", смятайки го за незадоволително мощ, незадоволително въоръжен и незадоволително предпазен.

До края на войната той се смята за стар и се употребява основно за противовъздушна защита. Осемте Hurricane, открити южно от Киев, са употребявани за отбрана на огромни транспортни възли, най-вече железопътни гари и кръстовища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР