Ражданията в УМБАЛ-Бургас продължават да се увеличават, информираха от медицинското

...
Ражданията в УМБАЛ-Бургас продължават да се увеличават, информираха от медицинското
Коментари Харесай

УМБАЛ-Бургас посреща Бабинден: Болницата е за естественото раждане, а секциото се извършва при необходимост

Ражданията в УМБАЛ-Бургас не престават да се усилват, осведомиха от здравното заведение. През 2023 година тук са се родили с 18 бебета повече, в сравнение с през 2022 година През 2022-ра също са били повече спрямо миналата година. Това регистрират на днешния Ден на родилната помощ – Бабинден екипите на отделенията, съпричастни към посрещането на новия живот – Отделението по гинекология, Родилно поделение, Отделение по неонатология.

Бебе. Снимка: УМБАЛ-Бургас

УМБАЛ-Бургас продължава да бъде болничното заведение, в която се раждат най-вече бебета. Въпреки съществуването на още три лечебни заведения с родилни отделения в района, тя е водеща в избора на родилките и техните фамилии. Болницата е с най-нисък % на оперативните раждания в цялата страна – през миналата 2023 година единствено 24% от бебетата са родени със секцио.

Препоръките на Световната здравна организация са оперативните раждания да не надвишават 30% и да се правят извънредно по медицински показания, тъй като няма нищо по-добро от естественото раждане и за бебето, и за майката. Според авторитетните научни източници рисковете от затруднения и смъртност при оперативните раждания е три пъти по-висок, по тази причина политиката на УМБАЛ-Бургас постоянно е била секциото да се прави единствено при последна нужда. Болницата поддържа раждането като натурален развой, контакта „ кожа в кожа “ и предизвиква кърменето.

Затвърждава се наклонността да се раждат повече момчета, в сравнение с девойки . През миналата година на бял свят са пристигнали и 25 двойки близнаци. 121 са децата, родени с тегло под два кг и половина, а 12 бебета са били с тегло под кг и половина.

Завръщат се и позабравени български имена при новородените – Радосвета, Седефка, Недка, Страхил, Паруш, Миндо, Койчо, Ставри и Стамо.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР