Раждането на дете неизбежно води до значителни промени в психиката

...
Раждането на дете неизбежно води до значителни промени в психиката
Коментари Харесай

Учени: Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години

Раждането на дете неизбежно води до обилни промени в душeвността и физиката на една жена. С това изказване ще се съгласи всяка майка. Оказа се обаче, че крайните последствия от майчинството — което оставят своя отпечатък за цялостен живот — могат да бъдат надалеч по-големи в сравнение с сме си представяли в миналото.

Нов разбор на ДНК, събрана от близо 2000 дами в репродуктивна възраст, разкрива нещо, което надълбоко в себе си всяка раждала жена знае — появяването на първородното ѝ дете я е състарило с години.

В своето проучване, учени от университета "Джордж Мейсън " в Съединени американски щати установяват, че раждането на дете форсира стареенето на дамата с 11 години.

Данните, които екипът анализирал, посочили обилни изменени в генетичните маркери на раждалите дами, които допускат, че тези дами са претърпели доста ускорено клетъчно стареене.

"Бяхме сюрпризирани от тези изумителен резултат ", споделя водещият създател на проучването Анна Полак, епидемиолог от Университета "Джордж Масон ".



Полак и нейният екип анализирали данни от огромно национално изследване, извършено в Съединени американски щати в интервала 1999-2002 година, което имало за цел да наблюдава и отрази здравословното положение на американците през годините.

Специално внимание било обърнато на положението на теломерите — крайните хромозомни сектори, отговарящи за отбраната на гените от увреждания при клетъчно разделяне.

Оказало се, че при майките тези сектори са доста подкъсени - знак за ускорено клетъчно стареене. Анализът посочил, че теломерите, при тези участнички, износили минимум едно дете, били приблизително с 4,2 % по-къси спрямо теломерите у дамите, които в никакъв случай не са раждали.

Това значи, че у родилите дами липсват към 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

Това, което най-вече удивило експертите било, че в тази ситуация подкъсяването на теломерите при раждалите дами е по-голямо от това, което други проучвания регистрират у пушачи (4,6 години) и хора с наднормено тегло (8,8 години). Освен това се оказало, че намаляването на защитните сектори на ДНК зависи директно от броя на родените деца.



"Открихме, че при дамите, които имат пет или повече деца, теломерите са даже по-къси спрямо дамите, които нямат деца и релативно по-къси по отношение на дамите с едно, две, три или четири деца ", споделя още Полак пред Newsweek.

Авторите на новото проучване бързат за обяснят, че работата им няма за цел да уплаши бъдещите майки. Те споделят, че не би трябвало да се търси причинно-следствена връзка сред майчинството и ускореното стареене, защото върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание при разбора.

"Ние не споделяме "нямайте деца ", съобщи в изявление за New Scientist Полак, допълвайки, че проучванията във връзка с измененията и процесите, които оставят своя отпечатък върху родилките, не престават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР