Раждането на богинята Персефона е дъщеря на Зевс и неговата сестра

...
Раждането на богинята
Персефона е дъщеря на Зевс и неговата сестра
Коментари Харесай

Персефона – кралицата на подземния свят

Раждането на богинята

Персефона е щерка на Зевс и неговата сестра Деметра. Този генезис обаче, не разрешава на Персефона да бъде считана за част от Дванадесетте олимпийци, въпреки че доста други деца на Зевс са включени към Олимпийските богове. Персефона била доста красива богиня и постоянно била наричана Коре – „ Девицата “. Първоначално ролята ѝ била да покровителства природата, да се грижи за растежа на цветята и растенията.

Отвличането

Нейната хубост скоро се трансформирала в център на внимание от страна на Олимпийсите богове Хефест, Арес, Аполо и Хадес. Персефона отхвърля всеки от тях, а майка ѝ Деметра се погрижила желанията на щерка ѝ да бъдат почетени. Хадес обаче, не можел да се откаже толкоз елементарно.

Един ден, Персефона била измежду природата дружно с нимфите, когато Хадес напуснал подзеното царство и отвлякъл красивата богиня. Деметра била обезверена, когато узнава, че щерка ѝ липсва и трансформира нимфите в сирени, с цел да им отмъсти, че не са съумели да защитят Персефона. Те получили задачата да я открият непременно.

Деметра скита по цялата земя в търсене на Персефона, само че не съумява да я открие. Тя била богинята на земеделието и зараждащия се живот, само че до момента в който търсела своята изгубена щерка, Деметра не запомнила да прави своята роля като богиня, по тази причина на земята се възцарило неплодородие.

Тогава Хелиос – богът на слънцето, споделил на Деметра какво се е случило с щерка ѝ, тъй като той следил всичко, което се случва на земята. Това, че Деметра разбрала, че Персефона е отвлечена обаче, не помогнало доста, тъй като в подземното царство на Хадес, нейните сили били незначителни.

Светът продължавал да страда поради Деметра, а земята била все по този начин безплодна. Тогава хората се надигнали и се оплакали на Зевс. Върховният господ се страхувал, че няма да остане човек, който да желае да принася жертви на боговете, по тази причина решил да се намеси. Той заповядал на сина си Хермес да отиде в подземния свят, с цел да освободи Персефона.

Персефона и Хадес

Хадес се среща с Хермес, само че нямал предпочитание да върне Персефона, тъй като имал желание да я направи своя жена. Той си съставил проект и примамил Персефона да изяде няколко семена от нар. В подземното царство изяждането на такава храна символизирала заричане и от този ден нататък Персефона била длъжна да прекарва по четири месеца от годината в двореца на Хадес като негова брачна половинка.

През оставащите осем месеца от годината Персефона е още веднъж с майка си Деметра. По този метод пораждат сезоните на земята. Когато Деметра е надалеч от своята щерка, тя жалее, а зимата обгръща земята и нищо не пораства от нея. Пролетта настава, когато Персефона напусне подземния свят и тогава земята разцъфва.

Ролята на Персефона в митологията

Най-често Персефона е наричана „ Богинята на подземния свят “ или „ Кралицата на подземния свят “, а ролята ѝ в гръцката митология не се свежда само до обстоятелството, че е била брачна половинка на Хадес. Тя е богиня на селското стопанство, реколтата и сезоните, тъй като когато се появява още веднъж на земята, това значи, че културите могат още веднъж да порастват.

Днес е елементарно да подценим смисъла на селското стопанство и положителната годишна продукция, тъй като постоянно одобряваме храната за даденост. В Древна Гърция обаче, изобилната годишна продукция можела да съставлява разликата сред живота и гибелта. По тази причина Персефона е една от най-почитаните богини в гръцката митология, като в нейна чест са построени голям брой светилища.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР