Раждаемостта в Япония през 2022 г. е намаляла за седма

...
Раждаемостта в Япония през 2022 г. е намаляла за седма
Коментари Харесай

Рекорден спад на раждаемостта в Япония през 2022 г. на фона на бум на смъртните случаи

Раждаемостта в Япония през 2022 година е намаляла за седма поредна година до рекордно ниско равнище, заяви японското министерство на опазването на здравето, представено от Ройтерс.

Коефициентът, който отразява броя на живородените деца по отношение на този на дамите в една страна, в Япония пада до 1,2565 пункта през предходната година. Нивото му е доста под нивото от 2,07 пункта, при което се счита, че прирастът на популацията е постоянен. 

Броят на новородените в Япония е намалял с 5 на 100 през 2022 година до най-ниското си годишно ниво от 770 747 деца. Броят на умрелите в страната през предходната година се е повишил с 9 на 100 до рекордните 1,57 милиона. Повече от 47 000 от тях са породени от пандемията от ковид, сочат данните на формалната японска статистика, написа Българска телеграфна агенция.

Премиерът на Япония Фумио Кишида приема ограничението на намаляването на раждаемостта за главен приоритет на своето държавно управление. Той възнамерява неговият кабинет да отделя по 3,5 трилиона йени (около 25 милиарда долара) годишно за финансирането на стратегии в поддръжка на грижите за децата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР