Раждаемостта в Пловдив и областта продължава да се свива. Това

...
Раждаемостта в Пловдив и областта продължава да се свива. Това
Коментари Харесай

Пловдивчанки не раждат, градът расте

Раждаемостта в Пловдив и региона продължава да се свива. Това демонстрират данните на Информационната система на ражданията на Министерство на здравеопазването. От началото на годината новородените в Пловдивска област са 4648. За същия интервал, само че през 2017 година, са проплакали за първи път 5358 бебета, което е с 710 повече спрямо тази година. През месец януари 2018-а на територията на региона са се родили общо 502 бебета, през февруари те са 462, през март - 491, а през април - 480. През май са на бял свят пристигнали 511 бебета, през юни - 304, през август - 597, а през септември - 404. От началото на октомври новородените в региона са общо 186.

Въпреки че раждаемостта продължава да се свива, популацията на Пловдив пораства, сочат данните от статистиката. Това обаче е резултат от миграцията на хора от по-бедните райони в страната.

Цифрите сочат, че Пловдивска област въпреки всичко резервира второто си място по брой на новородени. От началото на годината най-вече бебета са проплакали в столицата София - 8433. На трето място по раждаемост в страната е Варна с 3158 новородени, на четвърто - Бургас с 2165 новородени, на пето - Сливен с 2142 бебета и на шесто място е Стара Загора с 1840 бебета.

От началото на 2018 година минимум са новородените в областите Видин, Разград, Габрово, Ловеч, Добрич, Силистра, Перник, Смолян и Кърджали. Липсата на държавна политика за стимулиране на раждаемостта, бедността и продължаващата емиграция на младежите са главните причина за продължаващата демографска рецесия в България и мнението на експертите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР