Рагурам Раджан, бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ)

...
Рагурам Раджан, бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ)
Коментари Харесай

“Политиката на централните банки може да доведе до финансов колапс”

Рагурам Раджан, някогашен основен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) и сегашен шеф на Резервната банка на Индия, насочи предизвестие за банковата промишленост.

Раджан изрази опасенията си, че финансовата система може да е нестабилна и склонна към по-нататъшна дестабилизация след спасяването на Silicon Valley Bank и Credit Suisse .

Той изясни тази угриженост с притока на ликвидност от централните банки и продължителния интервал на пари. Раджан твърди, че тези фактори са основали тласъци и структури, които са несигурни и нежни, и са изложени на риск от срив, откакто паричната политика се обърне.

Десетилетие на лесни пари и висока ликвидност

Предупреждението на Раджан идва в миг, в който политиците стартират да обръщат метода на еластичност, открит през десетилетието след международната финансова рецесия. В изявление в Глазгоу той означи, че на централните банкери е била дадена и че страничните резултати от паричната политика са били подценени.

Управителят на Резервната банка на Индия изрази мнението си, че несъразмерното заливане на финансовата система с ликвидност от страна на централните банки е направило банките податливи на опцията за разхлабване.

Това свръхизобилие от нискодоходни ликвидни активи принуди банките да разчитат на по-рискови вложения, с цел да генерират облаги, създавайки сюжет, при който банките се усещат принудени да задържат тези активи и да търсят способи да печелят от тях. Това изложи банките на риск от ненадейно евакуиране на ликвидност, защото зависимостта им от тези по-рискови вложения може да докара до финансова неустойчивост.

Сериозни недостатъци в банковата система

През 2005 година Раджан изнесе лекция в Джаксън Хоул по време на мандата си като основен икономист на МВФ, където насочи тъмно предизвестие по отношение на банковата промишленост.


 


Това предизвестие предшества международната финансова рецесия и му завоюва етикета от Лари Съмърс, тогавашния финансов министър на Съединени американски щати. Забележките на Раджан придават меродавност на предходните предизвестия, че усложненията, пред които са изправени SVB и Credit Suisse, са индикация за по-значими недостатъци в банковия бранш.

Въпреки спада в цените на банковите акции след тези рецесии, централните банки въпреки всичко избраха да затегнат паричната политика, с цел да лимитират инфлацията. Предпазливото изказване на Раджан подсказва, че фундаменталните проблеми в банковата система не престават да съществуват и може да изискват по-съществени промени за превъзмогването им.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР