Рафиул Букс е печелил 300 долара на месец като механик

...
Рафиул Букс е печелил 300 долара на месец като механик
Коментари Харесай

Модерно робство на Балканите: Китайски фирми експлоатират азиатци в Сърбия

Рафиул Букс е печелил 300 $ на месец като монтьор в Индия. Работил е и в Кувейт, където ремонтирал климатици, само че напуснал поради изискванията на труд. След това видял публикация на организация за набиране на личен състав в Ню Делхи, наречена M&S International.


Там един сътрудник му споделил, че може да работи в Сърбия за екстравагантното име China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, или в резюме CEEG TEPC.

За длъжността се предложили 700 $ на месец - забележителна сума за 37-годишния Букс, който има брачна половинка и двама дребни сина, които би трябвало да устоя. " За да устоявам фамилията си и да спечелвам пари, желаех да дойда в Сърбия ", споделя Букс в изказване до сръбската полиция, излиза наяве от следствие на от " Балканската мрежа за проверяващи репортажи " – BIRN.

Таксата за ходатайство обаче е била 3500 $, което го е натоварило с банков заем; по-късно са се появили изискванията на труд и живот в Сърбия, неналичието на здравна помощ, неизплатените заплати и фактът, че паспортът му е бил арестуван от работодателя му месеци наред.

Букс е един от 14-те индийски жители, които са дали показания в полицията тази година въз основа на тъжба, подадена от тяхно име от неправителствената организация Astra, която, наред с други действия, работи за попречване на трафика на хора.

След известия в медиите CEEG TEPC изплаща задълженията на 11 от тях, в това число на Букс, и ги връща със аероплан в Индия на 4 февруари, само че това не стопира прокурорите да стартират дело въз основа на жалбата на Astra. Останалите трима живеят на неразкрито място в Сърбия.

Все още нищо не е потвърдено, само че документите, прегледани от BIRN след съвещания с специалисти, изрично сочат случай на проведена трудова употреба, единствено няколко години след първите сходни обвинявания против CEEG TEPC по отношение на хипотетичен трафик на виетнамски жители.

И това не е единственото леке в досието на компанията. Откакто се открива в Сърбия през 2018 година като част от огромната китайска самодейност " Един пояс, веднъж ", CEEG TEPC е съдена от най-малко 25 разнообразни сръбски сдружения, които желаят обезщетение в размер на 3,3 милиона евро. Досега съдилищата са постановили китайската компания да заплати 2,5 млн. евро, а в най-малко един случай се е наложило сръбското държавно управление да посредничи.

От 4 март насам банковата сметка на компанията е блокирана поради дълг от 4,9 млн. евро, съгласно базата данни на Националната банка на Сърбия, НБС.

Експертите настояват, че степента на нарушаванията повдига съществени въпроси по отношение на работата на самото държавно управление във връзка с задграничните вложения в страната.

" Всичко това удостоверява, че избрани вложители или работодатели са били облагодетелствани, че държавните органи не са си свършили работата. Една скица на нарушение на закона, в действителност доста ясно и транспарантно, е довела до всеобща употреба на служащи с доста детайли, които демонстрират, че те са жертви на трафик на хора ", сподели Марио Релянович, теоретичен помощник в Института по трудово право в Белград.

Томоя Обоката, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за актуалните форми на иго, съобщи, че нито CEEG TEPC, нито сръбското държавно управление са дали отговор на писмото, което той и трима други специфични докладчици на Организация на обединените нации са изпратили през януари 2022 година по отношение на предходния случай с виетнамските служащи.

" Със сигурност сме обезпокоени, тъй като сръбското държавно управление е главно отговорно за следствието на тези изказвания, преследването и наказването, в случай че тези изказвания са правилни. Отговорно е и за отбраната на жертвите ", сподели Обоката, като добави, че доказателствата досега сочат минимум насилствен труд в тази ситуация с виетнамците, както и с индийците.

" Във вашата страна има тревожна наклонност и от сръбското държавно управление зависи да направи нещо по въпроса ", акцентира той. " Ако сръбските управляващи не създадат това, те би трябвало да бъдат подведени под отговорност като страна и като държавно управление за улеснение на трудовата употреба и трафика на хора. "

Работа без позволение за работа

И виетнамците, и индийците са били доведени да работят за CEEG TEPC на площадката в Зренянин в цех за гуми, ръководен от китайския колос за гуми Shandong Linglong, който е главен снабдител на европейската автомобилна промишленост и чието наличие в Сърбия е мощно субсидирано от сръбската страна.

Според доказателствата, с които се е срещнала BIRN, CEEG TEPC погрешно е класифицирал индийските служащи като " командировани служащи ", т.е. чиновници на друго сдружение, изпратени краткотрайно да правят услуги в непозната страна.

На тази основа те влизат в Сърбия през юни и септември 2022 година, макар че към този миг нямат контракт с CEEG TEPC или с друго сдружение. В един от документите за " краткотрайно престояване " се споделя, че е публикуван в сходство със " съглашение за бизнес и техническо съдействие ", което се ползва единствено в случаите на " командировани служащи ".

Съгласно член 19 от сръбския Закон за наемане на чужденци това изисква индийците да са били наети от CEEG TEPC или друго сдружение най-малко една година преди да дойдат в страната.

След като са пристигнали в Сърбия, индийците са били назначени на работа без позволение за работа; в Националната работа по заетостта на Сърбия няма данни за индийски жители, работещи за CEEG TEPC през 2022 година

" Ако тези служащи са почнали работа преди да получат " позволение за работа ", това е нелегално и би трябвало да бъде разследвано от Инспекцията по труда ", изясни Стефан Пекич, юрист, профилиран в корпоративното и трудовото право във връзка с служащите мигранти.

Рафиул Букс сподели, че е дошъл в група от 10 души през юни 2022 година и е работил на обекта в Linglong до август 2023 година По сходен метод през януари 2022 година Инспекцията по труда на Сърбия открива, че 318 виетнамци са работили за CEEG TEPC без позволение за работа на обекта Linglong и подава тъжба за нарушаване.

" Това не е изолиран случай, а метод на деяние ", означи Релянович. " Ако служащите не са били регистрирани, това значи също, че CEEG TEPC не е плащала налози за тях в Сърбия. Институциите би трябвало да проверяват случая. "

През 2023 година CEEG TEPC е получила разрешителни за работа за шестима индийци въз основата на " командировани служащи ". Според Букс " към 70 " други индийци към този момент са работили на обекта в Linglong, когато той е дошъл.

Релянович съобщи, че са налице учредения за следствие на корупция.

" Възниква въпросът - кой е прегледал документите и е дал единодушието си за издаване на позволение за работа, когато изискванията явно не са били изпълнени? Това е същата лъжлива скица, в която е забъркан някой от НСЗ (Националната работа по заетостта), идентична с тази за виетнамските служащи. "

Друг индийски служащ, разпознат с буквите Б.П., споделя пред полицията, че макар изискванията - часовете и принуждаването да работи даже когато е болен - той е траял да работи за CEEG TEPC, откакто му е било казано, че няма да му бъдат дадени пари за противоположен билет или предходни неизплатени заплати.

" През цялото време имах в мозъка си обстоятелството, че съм задлъжнял и че би трябвало да работя, с цел да се изплатя ", спомня си 28-годишният мъж в показанията си пред полицията.

Обоката, специфичният докладчик на Организация на обединените нации, изясни, че сходни такси са равносилни на употреба.

" Те не би трябвало да заплащат това; за всичко това би трябвало да заплащат работодателите, а държавните управления да следят тези практики ", добави той.

Сръбското посолство в Индия не отговори на молбата за коментар. Не дадоха отговор и Отделът за чужденци към сръбската полиция, който издава позволения за престояване, НСЗ или Министерството на труда.

BIRN изпраща имейл до CEEG TEPC на адреса за обществени запитвания, само че известията остават без отговор; посочените телефонни номера също не работят, а на домофона във вилата, която компанията наема в елитното предградие Дедине в Белград, никой не дава отговор. Нейният формален адрес е адресът на счетоводната организация, с която работи.

Договорите са повече противозаконни, в сравнение с законни

Договорите, които индийците са подписали, откакто към този момент са били в Сърбия, са извънредно проблематични.

" Нередностите в трудовия контракт са такива, че е по-лесно да се пресметне кое е законно, в сравнение с кое не е ", уточни Релянович.

Двугодишният контракт планува, че индийците би трябвало да работят " постоянно " по 10 часа дневно, 26 дни в месеца. Това възлиза на 260 часа месечно, което е с 68 часа повече от законовия предел според член 4 от сръбския Закон за труда, в това число изключителния труд.

" Така че даже и с изключителния труд това е прекалено много. И това даже не е ексклузивен труд; в контракта той е обозначен като постоянно работно време ", сподели Релянович.

В контракта се показва, че всеки ексклузивен труд - над 10-те часа дневно " постоянна " работа - ще бъде обезщетен със същата ставка. Това също е нелегално съгласно сръбското законодателство, което изисква 26% бонус за възнаграждение на ексклузивен труд.

Договорът включва и двумесечен изпитателен период, след който работодателят, в случай че не е удовлетворен от работата на наетото лице, има право да понижи заплатата му, което още веднъж е нелегално. В точка 6 е планувано, че CEEG TEPC задържа заплатата за първия месец като депозит, който се връща едвам след приключване на контракта - следващо безвластие.

Когато в Linglong не е имало доста работа, CEEG TEPC на процедура е " давала чартърен " служащите си на други китайски компании, работещи в Сърбия, без да подава нужните документи.

Според показанията, дадени пред полицията, през август предходната година CEEG TEPC е изпратила минимум осем индийци, в това число Б.П., да работят по различен сръбски план, подсилен от страната - високоскоростна железопътна линия сред северните градове Нови Сад и Суботица.

Б.П. разказал на полицията, че работи за China Railway International, CRI.

Другите чиновници обяснили, че на 31 януари 2023 година мениджърите на CEEG TEPC поискали от тях да подпишат документ, в който се показва, че в действителност са наети от основано в Суботица сдружение, наречено LYQ d.o.o., че заплатите им са изплатени напълно и че договорите им са публично прекъснати.

Индийците отказали и съобщили на полицията, че са били физически нападнати.

Букс съобщи, че CEEG TEPC се пробва да прикрие следите си, откакто ги е изпратила да работят по железопътната линия в Суботица.

" Китайската енергийна компания ни помоли да подпишем този документ, с цел да избегнем техните проблеми ", сподели той.

Дружеството LYQ d.o.o. е учредено през януари 2023 година от китайския жител Танг Хенгжен и е записано на същия адрес като служащите от Виетнам и Индия.

Букс загатва китайски началник, " на 45 или 50 години ", който назовава " господин Гай " и споделя, че дава отговор за индийците.

Работникът акцентира, че Гай е пренебрегнал техните недоволства от изискванията на живот, закарал ги е до Суботица, с цел да работят по железопътната линия, и е държал паспорта му от ноември 2023 година до 4 февруари, когато Букс е отлетял назад за Индия.

Работниците са " отдадени чартърен " на други места

Телефонният номер на Гай, даден на полицията от индийските служащи, може да бъде открит в сръбския търговски указател като номер за контакт на LYQ d.o.o.

Номерът не е годен и не е регистриран под името Хенгжен като формален притежател на LYQ.

Според неправителствената организация " Астра ", която съставлява служащите, на 1 февруари белградски юрист на име Деян Груич се е обърнал към индийците с документи за " пълномощие ", които ги е призовал да подпишат, като е декларирал, че ще получат назад парите, които им се дължат, при изискване че прекратят всевъзможни контакти с медиите или неправителствените организации.

Груич е вписан в сръбския търговски указател като представител на LYQ d.o.o.

Astra подава тъжба до Адвокатската камара в Белград, като упреква Груич в нарушение на етичния им кодекс. Груич отхвърля коментар, като декларира, че това би било нарушаване на етичния кодекс.

Ако индийците в действителност са били " отдадени чартърен " на други компании, това е още един симптом на " робовладелско държание ".

" Ако те са били изпратени в Сърбия като командировани служащи, с цел да правят краткотрайна работа при съответен шеф, те не могат да бъдат преместени при други работодатели ", сподели той. " За мен това е просто още един индикатор за състояние, сходно на робството, а не за държание, което е в сходство със закона ".

Дългове и правосъдни разногласия

Във финансово отношение CEEG TEPC оповестява, че е осъществила доста дребна облага в Сърбия.

В последния разполагаем финансов доклад за 2022 година инспекторите показват, че сдружението е изложено на кредитен, пазарен и ликвиден риск. Те също по този начин означиха, че не са в положение да подсигуряват за точността на някои документи, предоставени от CEEG TEPC.

Всъщност от 2018 година насам сдружението е било съдено от минимум 25 сръбски компании за неплатени услуги на обща стойност 3,3 млн. евро, съгласно правосъдни данни, събрани от Checkpoint - портал, който систематизира обществено налична информация по отношение на стопанските субекти.

Според известия в медиите на 25 август 2022 година сръбското държавно управление е посредничило в спор за 5,5 млн. евро, които дъщерно сдружение на сръбската Alpha Technics е декларирало, че му дължи CEEG TEPC.

Не е ясно по какъв начин тъкмо е бил позволен разногласието.

Друга компания, основаната в Белград ToiToi, разгласи, че CEEG TEPC е закъсняла с заплащането на кабините и тоалетните, които ToiToi е предоставила " за обекта в Зренянин " - отпратка към завода за гуми Linglong.

Представител на Elektroistok-izgradnja d.o.o., който приказва при изискване за анонимност, съобщи, че сдружението е имало проблеми с заплащането за експертизата, която е предоставило на CEEG TEPC по отношение на план в Бор, Източна Сърбия.

" След този опит спряхме да работим с тях ", добави представителят.

Също по този начин в Бор компанията Opstanak plus съди CEEG TEPC за неизплатени бетон и съоръжение.

" Когато някой прави някаква работа, съгласно положителните нрави би трябвало да му се заплати ", съобщи представител на компанията. /БГНЕС

--------------------------------

Саша Драгойло, " Балканската мрежа за проверяващи репортажи " - BIRN


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР