Рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас ще бъде санкционирана с около

...
Рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас ще бъде санкционирана с около
Коментари Харесай

Готви се глоба от 100 хил. лв. за Нефтохим заради задушливи миризми

Рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас ще бъде глобена с към 100 хиляди лева поради това, че е обгазила във вторник вечерта града със задушлива миризма, заяви шефът на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова.

След инспекция за положението на въздуха, осъществена по над 30 сигнала за остра миризма на нефтопродукти и газ, е открито, че няма наднормено замърсяване на въздуха със сероводород и въглеводород. Измервания са направени с мобилна инсталация по 28 индикатора, както в местата на подаване на сигналите, по този начин и по границата на индустриалната площадка на рафинерията. Въпреки че индикаторите са в нормите рафинерията ще бъде глобена.

" Превишение няма, само че към границата на завода специалистите са усетили миризма, присъща за работата на инсталацията. Тя няма от кое място да бъде с изключение на от преработката на горива. В същото време има Комплексно позволение за оператора, в което е категорично записано, че те са длъжни да не популяризират миризми отвън границата на индустриалната площадка “, разясни Атанасова пред БНР.

Дружеството е спряло дейностите с риск от предизвикателство на излъчвания. Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи. Преди и по време на сигналите не са осъществявани действия по преработката на остарели екологични вреди в утайниците, които в други случаи бяха посочени като източник на миризмите. Замерване е направено в няколко точки на града в комплексите " Изгрев ", " Славейков ", " Лазур ", Морска гара и центъра като не са регистрирани излъчвания на сероводород и въглеводороди.

" Пълното безветрие е повода тези миризми да се усещат по този начин мощно, само че за увреждане за жителите, когато нямаме превишаване на индикаторите на атмосферния въздух, няма по какъв начин да приказваме “, съобщи шефката на районната екоинспекция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР