Рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас е завела две дела заради отнетата

...
Рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас е завела две дела заради отнетата
Коментари Харесай

Лукойл е завела две дела заради отнетата концесия на терминала в Росенец

Рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " е завела две каузи поради отнетата ѝ предходната година концесия върху терминала за разтоварване на танкери " Росенец ", заяви " Медиапул ". И двете каузи обаче стоят на трупчета поради разглеждането на проблема в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев през октомври 2023 година Радев твърди, че парламентарното решение за преустановяване на концесията е взето преждевременно, може да наруши доставките на суровина за преправка, също така опонира на главния закон и ползите на жителите.

Едното от заведените от " Лукойл Нефтохим Бургас " каузи е пред Бургаския областен съд. То е против Изпълнителна организация " Морска администрация " и е поради отнемането на лиценза на сдружението за пристанищен оператор на " Росенец ", което пък е учредено на решението на Народното събрание за преустановяване на концесията за ръководство на терминала.

Другото дело е пред Върховния административен съд. То е против страната и е поради отнемането на самата концесия за " Росенец ". Според " Лукойл " това е нелегално, тъй като член 5К от еврорегламент 2022/576 на Съвета от 8 април 2022 година за новите ограничаващи ограничения против Русия поради войната в Украйна планува възбраните да не се ползват до 10 октомври 2022 година за контракти, подписани преди 9 април 2022 година Точно подобен е концесионният контракт за " Росенец ", подписан през 2011 година от държавното управление на Бойко Борисов.

Тоест до 10 октомври 2022 година държавното управление е трябвало да реши да приключи този контракт, само че на 6 октомври кабинетът взема решение 738. С него разрешава продължаването на осъществяването на контракта за даване на концесия върху " Росенец ". Бившият оператор на нефтения терминал има искания, че по този начин е доказан концесионният контракт, тъй като страната е изразила волята си, според условията на еврорегламента.

Вчера стана известно, че " Лукойл " ще съди страната и за избраната вноска на компанията във фонда за енергийна сигурност.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР