Рафах и околностите му, се подготвят за завършването на плана

...
Рафах и околностите му, се подготвят за завършването на плана
Коментари Харесай

Палестинците се подготвят за евакуация на Рафах и за нападение

Рафах и покрайнините му, се приготвят за завършването на проекта на Израел за евакуацията им и за започване на сухопътна офанзива против Хамас в южния град на Газа.

В петък кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи, че на военните е подредено да разработят проект " за евакуация на популацията и заличаване " на четири батальона на Хамас, които съгласно него са ситуирани в Рафах.

Това се случва на фона на продължаващата 4 месеца сухопътна интервенция в линията Газа, която против южната част на Израел на 7 октомври предходната година. Тогава бяха убити към 1200 души, в това число деца, дами и възрастни хора, а над 250 души бяха взети за заложници и отведени в линията Газа. Израел съобщи, че задачата му е цялостното заличаване на Хамас в линията Газа.
Контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването на Ивицата Газа твърди, че близо 30 000 палестинци са починали от началото на боевете в Ивицата.

Нетаняху не посочи къде може да бъдат евакуирани цивилни жители за времето на военната интервенция. Източник, непосредствен до израелското държавно управление, сподели пред Ройтерс, че това може да включва пренасяне в северните елементи на линията Газа - същите региони, които бежанците бяха принудени да изоставен. Съседните на Израел страни Египет и Йордания изрично отхвърлят да одобряват бежанци от линията.

Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас съобщи, че проектът на Нетаняху включва принудително изселване на палестинците от тяхната татковина, което " минава всички червени линии " и може да " тласне района към безкрайна война ".

Агенциите за помощ предизвестиха, че огромен брой цивилни могат да загинат при израелската атака, а палестинската организация за бежанците на Организация на обединените нации (UNRWA) съобщи, че не знае какъв брой дълго ще може да работи " в такава високорискова интервенция ".

" В Рафах има чувство за възходяща паника, възходяща суматоха ", сподели Филип Лазарини, началник на UNRWA. " Хората нямат визия къде да отидат. "

Вашингтон, главният покровител на Израел, съобщи, че няма да поддържа нахлуване, което не пази цивилното население, и е уведомил Израел за нов меморандум за националната сигурност на Съединени американски щати, който припомня на страните, получаващи американски оръжия, да съблюдават интернационалното право.

" В този меморандум няма нови стандарти. Не постановяваме нови стандарти за военна помощ ", съобщи пред кореспонденти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. " Те (израелците) потвърдиха готовността си да дават този тип гаранции. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР