Рафаел Надал разкри, че съвсем доскоро не е бил сигурен

...
Рафаел Надал разкри, че съвсем доскоро не е бил сигурен
Коментари Харесай

Надал: В края на 2021 не знаех дали ще играя отново


Рафаел Надал разкри, че напълно до неотдавна не е бил сигурен дали въобще ще успее да се завърне в тура след травмата в стъпалото, поради която пропусна последните няколко месеца от предишния сезон. На конференцията след успеха си над Карен Хачанов испанецът разяснява основните моменти от дуела и разяснява идващия си противник на Откритото състезание на Австралия.

– Поздравления, Рафа. След всяка победа казваш какъв брой е значимо за теб това, че можеш да играеш и да печелиш. Как се чувстваш сега и започваш ли да мислиш, че може да стигнеш до полуфинал или край, а за какво не и да спечелиш купата?

– В момента просто се любувам на всеки един ден. Днешният мач безспорно бе най-силния ми откакто се завърнах в тура. Това е нещо доста особено и положително за мен. Беше ужасно да играя във вечерната сесия на Australian Open с тази страхотна аудитория и против доста първокласен конкурент, защото това ми оказва помощ да покачвам равнището си. Наслаждавам се на всеки един миг от шампионата и не мисля прекалено много напред, защото преди месец и половина не можех даже да упражнявам за повече от половин час, а в този момент играя и се любувам на тениса. Всички знаят, че съм играч и, естествено, ще дам всичко от себе си и ще опитам да стигна допустимо най-далеч. Днес обаче бе доста специфичен ден и съм благополучен, че ще имам опцията да изиграя най-малко още един мач на Australian Open. Мисля, че до края на шампионата ще съм достигнал едно доста положително равнище.

– Как се чувстваш физически и беше ли добър тест за теб това, че загуби третия сет, след което ти се наложи да си връщаш самодейността?

– Мисля, че играх добре до началото на третия сет. След това имах брейкпойнт при 1-1, след това водех с 40-0 на сервис, а по-късно и с 40-15 в петия. Това бяха сериозни три гейма. След това позагубих темп и започнах да играя много по-далеч от главната линия. Казах си, че ще завърша сета с този игрови проект и в случай че съумея да върна пробива – отлично, а в случай че не, в четвъртия сет още веднъж ще стартира да играя по-агресивно. Точно това направих и проектът проработи. Мисля, че изиграх страховит четвъти сет. В такива обстановки би трябвало да вземаш правилните решения и то бързо, а когато не играеш дълго време, тази дарба се утежнява. Днес обаче съумях да проучвам добре нещата, взех верните решения. Смята, че ударите ми и придвижването ми по корта бяха на доста високо равнище. За да надвивам съперници като Карен би трябвало да играя доста добре и мисля, че през днешния ден го направих.

– В идващия кръг ще се изправиш против Адриан Манарино или Аслан Карацев, чийто мач към момента не е завършил (Манарино се класира за осминафинала – бел. авт.). Какво мислиш за тях и най-много за Аслан, който предходната година доближи до полуфинал в шампионата?

– Манарино играе отлично сега. Победата му против Хуркач беше изненадваща, само че той се показа на доста високо равнище, както и би трябвало да бъде, в случай че искаш да победиш състезател от ранга на Хуберт в три сета. Гледах част от мача и мисля, че Адриан в действителност игра доста добре. Нямах опция да видя по какъв начин се развива мача сред него и Карацев, само че сигурно е оспорван, както прилича на мач от трети кръг сред двама отлични играчи. Колктото до Карацев – всички знаят какъв брой е добър, а също така той завоюва купа предходната седмица, а преди година победи някои доста мощни играчи, с цел да стигне до полуфинала. Евентуален мач против Карацев ще бъде съществено предизвикателство, само че против който и от тях да играя, сигурно няма да ми е елементарно. Двамата са доста разнообразни като игрови жанр, само че и в двата случая ще дам всичко от себе си и ще забележим дали ще бъде задоволително.

– Кои са главните фактори за триумфите ти на хард през годините?

– Не знам. През цялата си кариера съм се стремял да се модернизирам на всички настилки. Това постоянно е било главната ми цел – да усъвършенствам всички аспекти от играта си. Конкретно за хард кортовете – през годините трябваше да се приспособявам към тях, тъй като имах много проблеми с травми и трябваше да намеря метод да играя по-агресивно, защото към този момент не можех да се движа по корта толкоз бързо, колкото при започване на кариерата ми. С времето усъвършенствах сервиса, ретура и позиционирането на корта, само че също по този начин започнах да разбирам доста по-добре играта на хард. През годините усъвършенствах представянето си, само че считам, че от началото на кариерата и играх добре на тази настилка. В годината, когато започнаха огромните ми триумфи в тура, завоювах три шампионата на хард и два от тях бяха Мастърс – Мадрид и Монреал, по-късно и Пекин, мисля. Винаги съм считал, че когато съм здрав и мога да играя при естествени условия, се представям мощно на твърди кортове. Разбира се, не бях най-хубавия състезател на хард, защото в огромни интервали от кариерата ми Федерер и Джокович се представяха по-добре от мен. Аз обаче също играх добре и завоювах няколко доста огромни шампионата през годините.

– Имаше ли миг в края на предходната година, в който се съмняваше, че ще успееш да се възвърне в точния момент за Australian Open? Очакваше ли да покажеш толкоз положително равнище незабавно след завръщането си?

– Да, имаше подобен миг. Аз и околните ми се съмнявахме освен дали ще играя на Australian Open, само че и дали ще се завърна в тура въобще, тъй като кракът ми създаваше доста проблеми. Дори сега не преставам да изпитвам подозрения, защото, както споделих оня ден, травмата е необратима и няма лекуване за нея, тъй че ще би трябвало да намирам метод да държа болката под надзор, с цел да съм в положение да играя. Това е задачата ми – да продължа да играя допустимо най-дълго. Честно казано, преди сезона нямах опция да упражнявам постоянно, само че когато го правех, усещах доста добре топката. В същото време обаче би трябвало да възстановя напредването си по корта и физическата си устойчивост, а това може да се случи единствено с игрова процедура. Вече изиграх шест мача от началото на сезона и с всеки идващ дуел се усещам все по-добре. Това ме прави доста благополучен.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР