Рафаел Надал постигна 16-а поредна победа и се класира за

...
Рафаел Надал постигна 16-а поредна победа и се класира за
Коментари Харесай

Надал преодоля Марин Чилич и чака Федерер на финала в Шанхай

Рафаел Надал реализира 16-а поредна победа и се класира за финала на шампионата от сериите " Мастърс 1000 " в Шанхай. Световният №1 преодоля след 2.11 часа Марин Чилич със 7:5, 7:6 (3) в дуел, който мина през голям брой обрати и трагични моменти. Хърватинът даде всичко от себе си, само че за следващ път Надал сподели стоманени нерви.

Испанецът, който в предния кръг се оправи с Григор Димитров, реализира пети триумф над представителя на Хърватия в техния шести мач. Единствената победа на Чилич над Надал е точно в Китай на полуфинал в Пекин, само че едвам през 2009 година

Световният №1 се класира за първия си край в Шанхай, където ще чака спечелилия от мача сред Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро. Евентуална среща сред двамата най-успешни тенисисти в историята ще бъде четвърта за 2017 година и трета на край. Швейцарецът победи и в трите, като надви над противника си на финалите на Australian Open и Маями, както и на осмифинал в " Индиън Уелс.

Успехът е 10-и за Надал в полуфинали през 2017 година, като той няма нито едно проваляне на този стадий на шампионат през годината. Испанецът ще спори за трета купа от " Мастърс 1000 " през сезона след тези в Монте Карло и Мадрид. Той има още четири трофеи през 2017 година - " Ролан Гарос " и US Open, Барселона и Пекин, където победи преди седмица.

Another Sweet 16.@RafaelNadal tops Cilic 7-5 7-6(3) for 16th win in a row. Reaches second #SHRolexMasters final. pic.twitter.com/fm0ekf50jL
— Tennis TV (@TennisTV) October 14, 2017

Загубите на Надал на финали през годината са три – на Australian Open, Акапулко и на " Мастърс 1000 " в Маями.

Двубоят стартира доста мъчно за Чилич, който срещна съществени проблеми при подаванията си. Още в първия гейм Надал можеше да го пробие, само че хърватинът се отбрани чудесно. За разлика от него международният №1 взимаше много по-лесно подаванията си и резултатът се движеше гейм за гейм.

При 5:4 в своя изгода Чилич имаше два сетбола, само че още веднъж видя най-хубавото от Надал против себе си. Испанецът беше опрян до стената, само че съумя да вземе подаването си, а след това ан собствен ред да направи пробив. Това пречупи хърватина и след 1.07 часа Надал завоюва първия сет.

Въпреки, че Чилич не позволи нито една двойна неточност в първата час и имаше четири аса на сметката си, Надал още веднъж сподели забележителна игра в отбрана и в решителните моменти беше на доста високо равнище. Световният №1 завоюва 83% от точките разиграни на първия си сервис (20 от 24), до момента в който хърватинът беше с едвам 63%, което се оказа огромната разлика.

 Марин Чилич сподели най-хубавия си тенис, само че не можа да спре Надал към 16-а поредна победа.
© Reuters

Марин Чилич сподели най-хубавия си тенис, само че не можа да спре Надал към 16-а поредна победа.

Вторият сет стартира неприятно за Чилич, който загуби подаването си при 1:1, а по-късно Надал затвърди пробива. Последваха обаче два извоювани гейма за хърватина, който сподели темперамент и се върна. В шестия гейм той губеше с 0:30, само че съумя да пробие противника си. Това се оказа и първото изгубено подаване на Надал в шампионата.

Драмата беше цялостна, откакто последваха още два пробива, с цел да се стигне до тъждество 6:6 и съдбоносен тайбрек, който трябваше да дефинира дали Надал ще завоюва или Чилич ще докара нещата до трети сет.

Световният №1 поведе с 4:2, само че Чилич съумя да му върне минипробива. Две непредизвикани неточности на хърватина от форхенд обаче доведоха до 6:3, а след подаването си Надал завоюва дуела.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР