Рафаел Надал каза, че не се страхува от пенсиониране. Но

...
Рафаел Надал каза, че не се страхува от пенсиониране. Но
Коментари Харесай

Рафаел Надал: Не се страхувам от пенсиониране от тениса

Рафаел Надал сподели, че не се опасява от пенсиониране. Но истината е, че даже на 37 години той просто намира тениса и надпреварите за прекомерно занимателни.

Изминаха 348 дни, откогато Надал стартира последния си рехабилитационен интервал, откакто накуцука от Род Лейвър Арена на Откритото състезание на Австралия с травма на бедрото, която в последна сметка щеше да изисква интервенция. 22-кратният първенец от Големия шлем рядко прави прогнози, само че има отскок в стъпката му, когато се завръща в турнето в Бризбейн.

Първите месеци от сезона към момента може да се отразят, само че Надал се надява да бъде в положение да се състезава за трофеи на клей, когато пристигна европейската пролет.

„ Дори да знам, че всичко е съвсем невероятно след всички неща, през които прекосих, възрастта ми и всички неща, които има тялото ми – в случай че вътре в себе си нямам възприятието и мотивацията или вярата, че мога да продължа да се боря за нещо, което в действителност ме стимулира, евентуално няма да приготвя сезона по метода, по който съм “, сподели испанецът пред BBC Sport преди Brisbane International.

„ Опитвам се да се слага в позиция, че след няколко месеца ще съм подготвен да се състезавам за нещата, за които желая да се състезавам. “

Сериозен надолнище при рекордна 15-та купа на Откритото състезание на Франция би бил мечтаният сюжет. Този сезон може да се счита за прощално турне, само че сигурно никой не чака Рафаел Надал да се появи единствено с цел да стисне няколко ръце и да произнесе няколко думи на признателност и благодарност. Той се надява да играе цялостен график и в случай че успее да натрупа инерция в шампионати в Австралия, Близкия изток и Индиън Уелс, испанецът ще има огромни упоритости за клей.

Предварителните признаци са обещаващи. Надал тренира добре, бедрото му се излекува и макар че дегенеративното положение, което визира левия му крайник, постоянно ще дава сериозна причина за безпокойствие, той звучи разчувствуван за идната година.

„ Кракът е непрекъснат проблем вечно “, продължи той.

„ Но в случай че би трябвало да бъда почтен, през днешния ден съм добър. Нямам доста проблеми. Мога да упражнявам и да се любувам на всяка подготовка и това е най-важното нещо за мен повече от победа или загуба – просто да се усещам за себе си, че не е драма да играеш тенис във връзка с болката.

„ Това, което ме кара да се усещам изплашен и да мисля за пенсиониране, са всички проблеми, които имах всекидневно. “

Надал тренира с Анди Мъри и международния номер 8 Холгер Рун, както и с съперника си от първия кръг във вторник Доминик Тийм, откогато дойде в Бризбейн.

Бившият първенец на US Open Тийм, който е 98-ми в ранглистата и трябваше да се класира, не е същият състезател след хронична травма на китката - само че остава мощна опасност.

Надал не бездейства през миналата година. Наред с цялата рехабилитация, той се радваше да гледа по какъв начин пораства едногодишният му наследник, макар че споделя, че би било още по-добре, в случай че можеше да го заведе на обиколка по света.

Въпреки това той се наслаждения на „ най-дългата си отмора “ със фамилията и приятелите си, когато взе лодката си до Гърция за повече от месец и имаше и академията и други бизнес ползи, за които трябваше да се погрижи.

И по този начин, когато пристигна времето, а това може да не е безусловно тази година, той счита, че доста бързо ще се помири с пенсионирането.

„ Не съм индивидът, чийто живот беше единствено тенис “, сподели Надал.

„ Мисля, че това оказва помощ доста. Имам доста неща отвън тениса, които ме вършат благополучен. Имам доста планове, които ще ме накарат да се усещам деен и ще ме стимулират да проучвам разнообразни неща.

„ Но, несъмнено, когато измененията нещо в живота си – каквото и да е – това е развой, който би трябвало да адаптирате.

" Нещата не са лесни, когато спреш да правиш нещо, което си правил съвсем цялостен живот. Но не се опасявам от това. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР