Рафаел Гроси ще продължи да бъде генерален директор на Международната

...
Рафаел Гроси ще продължи да бъде генерален директор на Международната
Коментари Харесай

Гроси беше преизбран начело на Международната агенция за атомна енергия

Рафаел Гроси ще продължи да бъде общоприет шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) още четири години. Управителният съвет на МААЕ, който има 35 страни членки, преизбра през днешния ден Гроси на поста, заяви ДПА.

Гроси нямаше съперници по време на откритото гласоподаване. Аржентинецът, който оглавява МААЕ от декември 2019 година, благодари на страните-членки за гласуваното му доверие.

" Това се случва във време, когато се сблъскваме с редица провокации, и аз съм изцяло решен да продължа да върша всичко по силите си, с цел да извършвам съдбоносната задача на МААЕ в поддръжка на международния мир и развиване ", сподели Гроси.

В последно време шефът на МААЕ е изключително деен по отношение на Иран и Украйна. Миналата седмица Гроси пътува до Техеран, където му беше обещан по-голям достъп на инспекторите от организацията до ирански нуклеарни обекти.

Освен това той поставя от месеци старания за определяне на " зона за сигурност " към Запорожката АЕЦ, въпреки че към момента не е реализирано съглашение сред Украйна и Русия.

Генералният шеф на МААЕ посети през август най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Запорожката АЕЦ в Южна Украйна е окупирана от Русия.

Вторият мандат на Гроси ще стартира през декември. Преди това Общото заседание на Организация на обединените нации, което съставлява всички страни членки на международната организация, би трябвало да удостовери през септември неговото преизбиране. Смята се обаче, че това е условност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР