Радваме се да обявим, че отново български филм ще открие

...
Радваме се да обявим, че отново български филм ще открие
Коментари Харесай

„МАЙКА” НА ЗОРНИЦА СОФИЯ ОТКРИВА „КИНОМАНИЯ“ 2022 

Радваме се да обявим, че още веднъж български филм ще открие новото издание на КИНОМАНИЯ. Става въпрос за „ МАЙКА ” на режисьора Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия, който ще има единствено една прожекция в границите на фестивала.

На 17 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК публиката ще може да съпреживее достоверен филм, недопечен и гальовен по едно и също време, въодушевен от действителната история на една българка и от нейната битка да трансформира контузията си от невъзможността да има свои деца – в успех на един друг вид „ родителство “. 

Филмът допира болката, която от ден на ден модерни фамилии носят и крият, пробвайки се да добият деца, но докосва и други пътища към тази фантазия. Филм за „ различна форма на майчинство “, както тъкмо го анонсира „ ” преди година, той е първата част от дуология на тази тематика, която мощно вълнува режисьора. Според нея най-впечатляващото в житейската орис на действителната персона, въодушевила кино лентата е, че съумява да трансформира персоналната си фантазия за благополучие, посредством работата и творчеството си, в благополучие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството, като преобразяваща мощ е център в живота на героинята, както и една от тематиките на кино лентата. 

Главната роля се извършва от обичаната от дребния екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют за основна роля в киното. Участват още хърватският артист Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития – Перис Уамбуи и Стив Матиас. 

Всички деца участници във кино лентата, и в България, и в Кения, единствено с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата, факт, който способства за достоверното звучене на лентата. Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с който режисьорът работи в трети филм и в четвърти следващ план. Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София, които развиват плана в европейската стратегия Скрипт Ийст. Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова, а доктор Малинов от едноименната клиника съветва и подкрепя продукцията през цялото време.

Локациите на кино лентата впечатляват с контраста и с кинематографичността си – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби. Продукцията се реализира със съдействието на Национален кино център, немският фонд МДМ и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента Ню Бояна Филм.

„ Майка “ има достойнството да бъде селектиран за присъединяване в Международната конкурсна стратегия на фестивал клас А през есента. Това е фестивала във Варшава, където Зорница София ще бъде посетител за четвърти път – тя е взела участие и с филм в състезанието, и с план и трети път – като жури. „ Майка “ е в конкурсната стратегия и на 40-то юбилейно издание на „ Златна роза “ във Варна 23-29 септември. 

Първият филм на режисьора „ Мила от Марс “, 2004, печели 16 награди, измежду които пет са на Златна роза, в това число и за най-хубав филм, а продукцията е българското предложение за премиите на Академията през 2005. Последният филм на Зорница София – Воевода, 2017, въодушевен от описа на Николай Хайтов, „ Румена челник ”, в който тя извършва и основната роля, започва на фестивалите Шанхай и Москва, а вкъщи беше бокс офис шлагер с близо 100 000 фенове в кината.

Кино разпространяването на „ Майка “ стартира през януари 2023.

КИНОМАНИЯ се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата.Филмовото събитие ще се организира между 17 ноември и 4 декември и още веднъж ще покаже най-хубавото от седмото изкуство за последните две години.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР