Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде

...
Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде
Коментари Харесай

Курц обяви подкрепа за приемане на България в Шенген

" Радваме се, че имаме опция да подкрепим България да бъде призната в шенгенското пространство. " Това съобщи пристигналият през днешния ден на публично посещаване у нас австрийски канцлер Себастиан Курц.

" Няма друга страна в Европа, която е вложила толкоз старания по опазването на външните граници. Благодаря на България, изключително на теб, приятелю (б.р. обръщението е към премиера Борисов), за това, че с такава упоритост се наложи да се спре мигрантската вълна значително ", разяснява още Курц на взаимен брифинг с премиера Борисов след диалозите, които двамата организираха.

Австрийският канцлер акцентира, че от години " работим доста добре с господин Борисов " и още веднъж благодари - този път за " мощното показване на България по време на председателството на Европейски Съюз ".

" Имаме доста сходно отношение към значимите за Европейски Съюз въпроси и ще използваме председателството да създадем Европа по-силна, да работи повече по огромните въпроси, а дребните да остави на обособените страни “, съобщи още Курц.

Според него Западните Балкани би трябвало да бъдат привлечени към Европейски Съюз колкото се може по-бързо, само че към момента е " прекомерно рано за присъединението на Турция към Европейски Съюз. "

На собствен ред, българският министър председател Бойко Борисов съобщи: " Искам незабавно да присъединим страните от Западните Балкани, само че не е допустимо. Те са в Европа, сред България и Австрия. Говорим близки езици, близка вяра. Като просвета сме доста идентични. Едните сме имали късмет да влезем по-напред. Убеден съм, че Европа ще откри подобаваща формула, тъй че и присъединението, и кохезията да продължат да работят ", сподели още Борисов.

2018 година би трябвало да се преглежда като българско-австрийско председателство по главните тематики, тъй като " нито може да стартираме за шест месеца подобен развой като тематиката по Западните Балканите, нито може да стартираме и да приключим промяната на Дъблинското съглашение ", заключи българският  министър председател.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР