Радостта на родните шофьори от поевтиняването на горивата е напът

...
Радостта на родните шофьори от поевтиняването на горивата е напът
Коментари Харесай

Скъпите горива се връщат по Коледа

Радостта на родните водачи от поевтиняването на горивата е напът да помръкне, вещаят специалистите. Международните вести и желанието на ОПЕК+ да понижи дневния рандеман на нефт с 2 милиона барела ще се отразят и на нашия пазар, въпреки и с леко закъснение. Това е най-рязкото понижение на добива от 2020 година насам. В допълнение от 5 декември влиза в действие ембаргото върху импорт на съветски нефт в Европейски Съюз, а на съветски нефтопродукти - от 5 февруари 2023 година

Междувременно държавната помощ от 25 ст. на литър за скъпите горива може да завърши много по-рано от плануваното. В момента страната изплаща по към 1 милион лв. дневно за отплата на водачите, а по програмата са планувани единствено 150 милиона. Още при встъпването си в служба служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева предизвести, че парите могат да свършат през ноември. Така огромното пътешестване по Коледа и Нова година отново ще е на дебели цени, както беше и през лятото. Пиковите стойности на горивата бяха регистрирани в средата на юли, когато множеството българи се насочат на ваканции.

Добрата вест е, че сега купуваме най-масовия бензин А95 на цена отпреди войната. В страната горивото се продава приблизително за 2.96 лв., а в Пловдивско е още по-евтино - към 2.92 лева./л. След държавната отстъпка от 25 ст. цената пада на 2.67 лв.. Толкова струваше А95 в края на февруари, когато Русия нахлу в Украйна. След юли месец цената на А95 върви с по-малко, само че надолу. Поевтиняването за последния месец е 17 стотинки, а за три месеца - с 45 ст., сочат данни на профилирания уебсайт fuelo.net.   

Метанът също е поел курс на поевтиняване и от над 6 лв. за кг в този момент се търгува на дребно за 5.25 лв.. Цените при пропан-бутана са без трагични придвижвания и след държавната отстъпка литър се продава за към 0.86 лв.. Не толкоз оптимистични са прогнозите при дизеловото гориво. От бензиностанциите оповестяват, че цените се подвигат с по стотинка-две от средата на предходната седмица. В момента дизелът коства към 3.25 лв. и е с към левче по-скъп от предходната година по това време, съобщи Марица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР