Радост и тъга, сбъднати мечти и загуби на любими хора

...
Радост и тъга, сбъднати мечти и загуби на любими хора
Коментари Харесай

Радина Боршош - радост и тъга, сбъднати мечти и загуби на любими хора се редуват в живота на актрисата

Радост и горест, сбъднати фантазии и загуби на обичани хора се редуват в живота на Радина Боршош.

Тя намерено приказва за всички тях. Винаги чистосърдечно, даже по детски прочувствено. Младата звезда на Народен спектакъл „ Иван Вазов ”, която на 31-ви декември чества 24-тия си рожден ден, е споделяла за сбогуванията си с натежало от тъга сърце и насълзени очи. А след това, когато животът й сервира следващият подарък, за който тя, несъмнено, доста и с обич се е трудила, Радина споделя с необятна усмивка и вдъхновяващо неспокойствие. Като че страстите й са изписани на лицето й. Тя ги раздава с присъщата за артистите отдаденост и благотворителност.

„ Има двама мъже в моя живот, които са изключително значими. Те са ме водили, формирали, вдъхновявали и обичали ”, показа Радина Боршош при една от последните си медийни изяви. Първият мъж е дядо й Владимир, за който е казвала, че й е бил като „ втори татко ”. Вторият е Стефан Данаилов, чийто клас Радина приключва в НАТФИЗ.

Дядо й Владимир я научил да мечтае, да показва себе си самоуверено и артистично, да чете, да кара колело, а като пораснала, я научил и да кара кола. Когато била дребна, дядо й Владимир й разказвал приказни истории и гледал всичките й изяви, от първите стихчета в детската градина и в учебно заведение до първите й изяви на огромна сцена. Той й бил огромна опора и след развода на родителите й Мирослав Боршош, зам.- кмет на София с сектор „ просвета ” и някогашен началник на НДК, и основната редакторка на настоящи излъчвания в Би Ти Ви Искра Владимирова.
„ Деде, това не може да бъде разлъка! Защото ти и аз сме любов вечно... Отвъд всичко ”, написа Радина в обществената мрежа на 7 декември, предходната година.

Харизматичната актриса се сбогува с дядо си, малко откакто прибави следващия триумф в професионалната си биография . В края на ноември се състоя премиерата на „ Бурята ” по Уилям Шекспир на огромния актуален режисьор Робърт Уилсън, чието идване в България, с цел да работи по плана с родни актьори, бе несъмнено като театралното събитие на годината. Радина, която играе Миранда в постановката, споделяше въодушевено в изявленията щастието и вълнението си, както и многото научни уроци, белязали работата й с режисьор от такава големина. Дни по-късно по кината потегли филмът „ Рая на Данте ”, който е следващата сбъдната фантазия на Радина. Не единствено, поради ролята и сюжета, а и поради опцията да си партнира с Владо Пенев, който играе Данте, както и с останалите огромни имена в лентата, измежду които са Иван Набалтанов и Гинка Станчева. „ Огромно неспокойствие и чест бе за мен това пълнокръвно и галактическо партниране с Владо Пенев и всички останали огромни имена в този филм. Снимахме го с особена съсредоточеност и отдаденост ”, сподели Радина в края на предходната година, малко откакто филмът към този момент бе по кината.

Радост и горест се редуваха в живота на младата актриса и през 2020г. В края на ноември тя изпрати учителя си проф. Емил Митрополитски, а през февруари-март, в ефира на Нова тв се излъчи сериала „ Ягодова луна ”, в който Радина играе една от основните функции. „ Още един мой преподавател си отиде... Неочаквано и необратимо. От тези вести, които те прерязват като нож и след това отказваш да приемеш, че са истина. Проф. Емил Митрополитски е поел към небесата през днешния ден. Най-доброто сърце, което познавах и най-отдаденият учител. В ушите ми звучи гласът му... постоянно мощен, звучен, все едно всеки миг ще ни запее една от неговите арии в Музикалния спектакъл. Така обичаше сцената, обичаше и нас и се раздаваше докрай. Имахме си смешка с него, щом вляза в час, той постоянно ме посрещаше с усмивка и думите: „ Ооо, другарката Боршош! ”, и аз отговарях: „ Другарката Боршош се явява по работа! ”. Това е последната ни фотография дружно - на дипломирането на нашия клас в НАТФИЗ, единствено преди 4-5 месеца! Ех, професоре, накъде се разбързахте по този начин? Ще ми липсвате извънредно... Светла памет за Вас, Учителю! ”, написа Радина в обществената мрежа към кадър с професора.

Тогава младата актриса към този момент бе позната на феновете като Рая в сериала „ Ягодова луна ” по Нова тв и като Деспина от поредицата „ Ние, нашите и вашите ” (2017 г.) отново на Нова тв. Виждали са я и в „ Недадените ” по Българска национална телевизия. От сцената на Народен спектакъл „ Иван Вазов ” пък Радина към този момент бе известна с функциите си в постановките в „ Лисичета ”, „ Три високи дами ”, „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва ”, „ Идеалният мъж ”.

Съкрушителен удар нанесе на Радина загубата на Стефан Данаилов, който си отиде от този свят на 27 ноември 2019 година „ Изгубих учителя си, татко си, фамилията си. Ние имахме доста особена връзка. За всичко постоянно първо се обаждах на мама, по-късно – на него. Знаеше всичко за мен и за живота ми ”, споделяла е актрисата, която изиграва първата си роля в пълнометражен филм – „ Маймуна ”, на 16-годишна възраст. След загубата на Ламо, чийто клас приключва в НАТФИЗ, Радина се заравя в работа - подготовки, фотоси. „ Тази специалност е и избавление. И това научих с помощта на него ”, споделя актрисата.

Радина, която още в първи курс имаше роля в спектакъла „ Мери Попинз ”, а след това и в сериала „ Ние, нашите и вашите ”, дълго време не можеше да се съвземе след гибелта на Стефан Данаилов. Младата актриса, както и всички негови възпитаници, помнят скъпите препоръки на Мастера и постоянно се водят от тях. Стефан Данаилов постоянно казвал, спомняла си е Радина, че актьорската специалност е дълго съревнование – маратон, а не спринт. Понякога може да си на предна позиция, от време на време ще си по-назад, само че в последна сметка дистанцията е дълга и е значимо да работиш непрестанно, с цел да продължиш. Стефан Данаилов им казвал, че с цел да издържиш до дъно този маратон, е нужно да разпределиш силите си, да щадиш себе си в избрани обстановки и да не се отказваш. „ Той е непрежалим и паметен ”, споделяла е Радина. Тя научила от Ламбо, че артистът всяка вечер би трябвало да се бори за вниманието на публиката и да е наясно, че тази битка е до края: „ Урок, който считам да запомня вечно! Всичко, което съм направила до този миг, е с помощта на него ”.

От своя опит пък Радина към този момент се убедила, че най-важното в актьорската специалност е да имаш темперамент. Трябва да си боец, да преодолееш самотата, казвала е младата актриса, тъй като в тази работа има доста от нея и е мъчно, когато си прочувствен и уязвим, каквито са множеството хора на изкуството. Трябва да се оправиш и със суетата. „ Щом Мастeра, най-несуетният човек, който познавам, който обаче в никакъв случай не е могъл да върви обикновено из улиците без тълпи от фенове към себе си, щом той е съумял да се запази, значи е допустимо ”, споделя Радина.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР