Радослав Рибарски от ПП-ДБ намекна, че не може да бъдат

...
Радослав Рибарски от ПП-ДБ намекна, че не може да бъдат
Коментари Харесай

Студен душ за енергетиците! Управляващите си мият ръцете с Еврокомисията, протестите били политически

Радослав Рибарски от ПП-ДБ загатна, че не може да бъдат изпълнени настояванията на хората, които блокираха пътищата

Преговорите сред протестиращите енергетици и ръководещите са обречени на неуспех, защото нито едните, нито другите са подготвени на взаимни отстъпки. След като хора, които към този момент пети ден са на барикадите по автомагистрала „ Тракия “ оповестиха пред бТВ, че няма да пътуват до София, а ще останат на пътя до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени, зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски разгласи в „ Тази заран “ по бТВ, че митингите били с политически отенък. Той посочи, че някои от нещата, за които хората от улицата упорстват, не може да бъдат изпълнени, като естествено изясни, че били в несъгласие с съответните периоди, сложени от Брюксел. 

„ Ще чакаме срещата с миньорите. Разглеждаме настояванията. По някои от тях ще се реализира бързо консенсус, а другите би трябвало да се обсъдят и да забележим дали е нужно да се редактират, изяснят, додефинират. Това е работа на Народното събрание “, сподели той в утринното предаване. 

„ Всичко ще бъде разисквано. Целта е решение на този проблем, който неведнъж бе обсъждан през миналите месеци и през предходни акции. Винаги преди избори този въпрос се повдига, употребява се за политическо конфигуриране на хората, заети в този бранш. Това виждаме, че се случва и сега, само че се надяваме на градивен диалог, търсене на консенсус и реализиране на взаимно единодушие “, съобщи Рибарски. 

На въпроса на водещата Мария Цънцарова кои са партиите, подкрепящи държавното управление, които са поканени на срещата и Движение за права и свободи дали са част от ръководещите, Рибарски се затрудни да отговори, само че въпреки всичко измънка, че болшинството било формирано най-вече от тези партии, защото те дали своят вот огромна част от промените, които предстоят да се случат. 

„ Не е ли обаче несъгласие – през вчерашния ден Кирил Петков сподели, че има заплаха, в случай че стартират обособени политически партии да се срещат с протестиращите, това може да политизира митинга, а в този миг не се срещат всички политически сили, а единствено тези от ръководещото болшинство? “, попита пък журналистът Златимир Йочев. 

„ Вие виждате, че този митинг има политически нюанс и би трябвало да се търси решение, а не да продължаваме да политизираме казуса. Това се случва в комисията. От двете страни се чуват политически изказвания, само че решение няма “, отговори заместник-председателят на комисията. 

На въпроса дали може да се изтеглят проектите и да се редактират той отговори с „ следващо отсрочване не взема решение казусът, а ще го задълбочи “. 

„ Крайната дата беше 30 септември. Трябва време за разглеждане на проекта в Европейската комисия. Дълго време е отлаган и политизиран този проблем. Не е открито решение. Не може да си позволим повече тези хора да стоят в незнание. Това е процесът, който би трябвало да бъде извършен с Еврокомисията, изчистване на всички въпроси, да се види един приключен проект “, съобщи Рибарски. 

На въпроса какъв брой от настояванията може да бъдат изпълнени той отговори, че незабавно ще реализиран единодушие за прозрачността за разхода на средства по териториалните проекти. Там даже може да дефинираме какво е бистрота, добави депутатът. 

Относно тактиката ще би трябвало да разтеглим с интегрирания проект за енергетика и климат, който обрисува бъдещето й, посочи той.

„ Винаги сме апелирали, че тактика би трябвало да има, както и повсеместен метод към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората. Хората се притесняваха, че тези терени може да бъдат раздадени на парче, а ние търсехме изцяло решение “, съобщи Рибарски.

Ще върнете ли проекта за въстановяване и тази част, която касае въглищните централи за корекции, попита водещият. 

„ Той е изпратен. Отразени са мненията. Предстои 2-3 месеца да бъде обсъждан с Европейска комисия. Ако има неща, които опонират на този проект, които не са в сходство с него, а точно да сътвори претовареност и да реши този проблем, който е забележим и сега... Тези централи не работят, а силата, която създават, зависи от въглеродните излъчвания, които са по 100 евро, а за 1 МW/ч, би трябвало над 1,3 тона въглеродни емиси... Това прави цената единствено за тях за 1 час над 230 лв. “, пресметна националният представител. 

„ Цената за небитовите консуматори на свободния пазар е закрепена на 200 лв. с обезщетенията, които се раздаваха в предишното “, добави той.

„ Механизмът за потенциал е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше съпоставено със „ леден запас “. Това докара до отрицателна настройка към този механизъм. Той не е част от териториалния проект, това е напълно различен диалог, който би трябвало да се организира с Еврокомисията “, сподели още Радослав Рибарски. 
 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР