Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обясни, че текстът се предлага във

...
Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обясни, че текстът се предлага във
Коментари Харесай

Всички неприключили процедури за избор на членове на ВСС се прекратяват

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изясни, че текстът се предлага във връзка със основала се неизясненост с обнародваните през днешния ден промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). От " Българска социалистическа партия за България " сложиха въпроса дали това, което се предлага, значи, че новоизбраните членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от професионалните колегии няма да влязат като членове на Висш съдебен съвет и занапред съдии и прокурори ще си избират нови представители.

В отговор Чолаков прикани да се спре с интригите. Никой не оставя Висш съдебен съвет без членове, Висш съдебен съвет действа и е в цялостните си компетенции, уточни той.

Наясно сме, че няма по какъв начин да спре работата на Висш съдебен съвет и ще продължи да работи в този състав, само че това, което оферирате, значи, че към този момент новоизбраните членове на Висш съдебен съвет от професионалните гилдии не са определени, и че всичко ще стартира изначало, сподели Нинова. " Това го обяснете на съдиите и прокурорите, които на свои общи събрания са си избрали представителите и поради това, че едно неспособно Народно заседание не си е излъчило неговите представители, в този момент тези -избраните, ще ги изключите и всичко ще стартира изначало. Може би с цел да се изберат по-удобни ", разяснява тя.

Хамид Хамид (ДПС ) уточни, че в Наказателно-процесуален кодекс, който през днешния ден е обнародван, към този момент има подобен текст, че всички производства стартират отначало. Той изясни, че този текст, който в този момент се предлага, е уточняващ в Закона за правосъдната власт, и прикани да не се драматизира.

Тук някъде тече драма, не при нас, отговори му Нинова. " Ако сте го приели в Наказателно-процесуален кодекс, за какво би трябвало да го повтаряме и в Закон за съдебната власт? За да е по-сигурно ли, че задачата, която се гони с тези промени, ще бъде реализирана два пъти ", попита тя. По думите ѝ това не е правосъдна промяна.

Днес в " Държавен вестник " са обнародвани измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор. С промените се вършат и съответни промени в Закона за правосъдната власт. В измененията в Наказателно-процесуален кодекс е записано, че в период до три месеца от влизането им в действие Народното събрание и органите на правосъдната власт стартират процедура за нов избор на членове на Висшия правосъден съвет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР