Радиоводещ от Джорджия, САЩ, е започнал дело за клевета срещу

...
Радиоводещ от Джорджия, САЩ, е започнал дело за клевета срещу
Коментари Харесай

Радиоводещ съди ChatGPT за клевета

Радиоводещ от Джорджия, Съединени американски щати, е почнал дело за клюка против OpenAI - компанията, която стои зад най-популярния езиков модел с изкуствен интелект ChatGPT.

Обвинението е поради питане на различен публицист, Фред Риел, което той е пуснал към чатбота. Поискал е изкуственият разсъдък да му обобщи делото на Фондация " Втората корекция " против Робърт Фъргюсън. Става дума за тъжба от подкрепящите правото на владеене на оръжие против инспекции от страна на американския основен прокурор.

ChatGPT, както постоянно, решително афишира, че казусът включва радиоводещ от Джорджия на име Марк Уолтърс, който е бил ковчежник на фондацията и е упрекнат в заграбване на пари от нея. Разбира се, Уолтърс няма нищо общо със случая, и това е следващата " илюзия " - откровена небивалица на изкуствения разсъдък.

Радиоводещият по никакъв метод не е обвързван с фондацията, нито е бил неин ковчежник, нито е упрекван в заграбване на средства.

Уолтърс решил, че сходно изказване предизвиква вреди на репутацията му и е завел иск против OpenAI. При това, защото чатботът е написал изказванието, с по-тежката форма на клюка в общото право - така наречен libel. Според юристите му OpenAI са показали немарливост и са позволили инструментът им да клюки техния клиент.

Разбира се, няма никаква гаранция, че ChatGPT набеждата Уолтърс пред всеки - и още когато човек отвори чатбота, има предизвестия, че той е кадърен да лъже и да дава неверна информация. Според някои адвокати обаче правосъдният иск има някаква тежест и може да отвори вратите за още сходни против OpenAI и други компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР