РадиоTOK FM е място за плуралистичен дебат и обмен на

...
РадиоTOK FM е място за плуралистичен дебат и обмен на
Коментари Харесай

Полското радио TOK FM е в опасност да бъде заглушено от държавния регулатор

" РадиоTOK FM е място за плуралистичен спор и продан на отзиви.Свободата на словото е ДНК на публицистичния екип.Занимавайки се с всички въпроси, присъстващи в публичния спор в Полша, ние постоянно прилагаме всички правила на самостоятелната публицистика ", пишат от радиото.

Въпреки това, институцията, виновна за регулациите за лъчение в Полша - Националният съвет за радио и телевизия (KRRiT), преглежда всяка рецензия към управляващите като тирада на омразата.Миналата година радио TOK FM беше подложено на доста неоснователни инспекции.Накрая, когато станцията кандидатства за удължение на лиценза за лъчение, тя беше упрекната в противозаконни дейности и й беше наложена висока финансова глоба.

Сега радио TOK FM, което е един от най-важните източници на информация в Полша, е застрашено от лишаване на лиценза и прекъсване на излъчването.

" Ние няма да позволим това.Ще се борим да продължим да излъчваме и да запазим гласа си в публичния спор.Ще се борим с опитите за налагане на цензура ", безапелационни са от радиото.

Главния редактор на радио ТОКFM - Камила Церан представипозицията на публицистичния екип.

" Ще бъдем признателни за вашата поддръжка в битката ни против държавната цензура и опитите да бъдат заглушени свободните медии.Разчитаме на вашата поддръжка и присъединяване на интернационалните редакции в процеса на отбрана на независимостта на медиите в Полша,към която принадлежи радио TOK FM.Убедени сме, че гласът на редактори от други страни ще ни помогне да запазим лиценза и правото да излъчваме в Полша ", написа редакторският екип.

Наказание, наложено от Националния съвет за радио и телевизия (KRRiT) на радио TOK FM

Ето какво написа основната редакторкаКамила Церан:

" Радио TOK FM е място за плуралистичен дебтат и продан на отзиви.Упражняваната по този метод независимост на словото е в ДНК-то на нашата редакция.Това значи също по този начин, че разглеждайки всички тематики, присъстващи в публичния спор, ние ги подлагаме на оценка – от нашите публицисти, журналисти, поканени коментатори и специалисти.

Повече от единадесет години извършвам длъжността основен редактор на TOK FM.През цялото това време малкия екран не е получила нито едно наказване от Националния съвет за радио и телевизия.

През това време разширихме аудиторията си до над един милион слушатели дневно, станахме четвъртата по величина станция в страната измежду националните и надрегионалните радиостанции и достигнахме над 33 000 дейни клиенти на нашите към този момент предавани подкасти, което е най-хубавият резултат в Европа и може би в света.Само тези числа демонстрират, че качеството на нашата стратегия е необятно оценено от слушателите.

Това се дължи на обстоятелството, че поставяме непрекъснати и поредни старания да превърнем журналистическата честност в наш признак и,според мен,ние сме един от стълбовете на свободните медии в Полша.

Председателят на Националния съвет за радио и телевизия (КРРиТ) образува служебно произвеждане за наказване на Радио ТОК ФМ за нарушаване на чл.18, ал.1 от Закона за радио и телевизия.Така че дано да забележим какво споделя тази наредба:

Член 18. 1. Излъчванията или други излъчвания не могат да предизвикват дейности, противоречащи на закона, на полския raison d`état и настройки и възгледи, противоречащи на морала и общественото богатство, по-специално те не могат да съдържат наличие, подбуждащо към ненавист или принуждение или дискриминация въз основа на пол, раса, цвят на кожата, етнически или обществен генезис, генетични особености, език, вяра или убеждения, политически или други възгледи, народност, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение, увреждане, възраст или полова ориентировка или подбудителство към осъществяване на терористично закононарушение.

Тази наредба беше приложена към предаване, в което публицист от радио TOK FM подлага на критика потреблението на език на омразата, т.е. отрицателно и ксенофобско, необективно или даже пропагандно наличие, в учебник по образователния предмет " история и настояще " ( historia i teraźniejszość, HiT).Това му подухва асоциации с езика на омразата, употребен за индоктриниране на младежите от нацистката агитация.

Тоест ръководителят на Националния съвет за радио и телевизия ни упрекна в език на омразата, тъй като подлагаме на критика езика на омразата.

Мисля, че в тази обстановка си коства да изтъквам още една наредба от Закона за радиото.

Член 6. 1. Националният съвет пази свободата на словото в радиото и малкия екран, независимостта на доставчиците на медийни услуги и доставчиците на платформи за шерване на видео, ползите на получателите и потребителите на услугите и обезпечава открития и плуралистичен темперамент на излъчването.

Ето за какво е задача на Националния съвет за радио и телевизия (включително на неговия председател) да пази конституционния принцип за изложение на мнение, стига то да е задоволително аргументирано. Използвайки съответни цитати, ние показахме опит да се инжектират предубеждения в главната образователна стратегия на младежите, да се разреши достиженията на Европейския съюз или феминизма да бъдат дискредитирани, да се порицават хора с друга полова ориентировка и да се антагонизират обществени групи въз основата на вярвания.Освен това, след предаването, „ отчитайки публичното богатство “, издателството отстрани най-емоционално наситените пасажи от въпросния учебник, които засягат инвитро оплождането.

След предаването си разменихме няколко писма с ръководителя на Националния съвет за радио и телевизия.На 12 януари 2023 година той се обърна към нас с „ общ апел да заобикаляме сравненията на книги/произведения/автори с нацистки творби, в случай че няма фактическа основа за такова мнение “.

Според мен не сме употребявали неразрешени съпоставения и не имаме намерение да го вършим в бъдеще.

Ето за какво с изненада получих известието на Националния съвет за радиоразпръскване от 28 април тази година, че на станцията е наложена санкция от 80 000 PLN за нарушаване навече споменатиячлен 18 от Закона за радиоразпръскването.

Това, което ръководителят на Националния съвет за радио и телевизия откри в този момент в програмата на ТОК FM, е поощряване на противозаконни действия, възгледи и настройки, противоречащи на морала и публичното богатство, наличие, подбуждащо към ненавист и дискриминационно наличие, както и унижение и накърняване на достолепието на Жертвите на Втората международна война, в това число евреи.Тези изказвания, съпоставени с предаването, което е предмет на процедурите на Националния съвет за радио и телевизия, звучат неуместно и сходна обстановка не е имало в историята на радио ТОК FM.

Съвсем новото обвиняване от страна на ръководителя също е „ разпалване на ненавист на основата на политически възгледи и показване на наличие, дискриминиращо на основата на политически възгледи, посредством позоваване на политическата принадлежност на създателя на учебника -посочвайки Закона и партия на справедливостта “.По думите на ръководителя представянето на създателя на учебника -проф.Войчех Рошковски, при започване на предаването като някогашен евродепутат „ Право и правдивост “ докара до отрицателните отзиви по отношение на наличието на учебника по HiT, упоменат в предаването, което е обидно за тази партия и всички хора, които споделят нейните възгледи.Така че този път президентът, като се изключи че отбрани положителното име на проф. Рошковски, се зае да отбрани и положителното име напартия " Право и правдивост ", окарикатурявайки смисъла на предаването, което в нито една част не беше политическо.В последна сметка интервюираните преди малко категорично се опълчиха на езика на омразата и представянето на дискриминационно наличие в детските учебници, показаха и осъдиха изрази като: „ джендър идеология “, „ Европейската интеграция е външно подтисничество, наситено с евроскептичен дискурс “, „ интелектуалноевропейско отклоняване “.Такова наличие сигурно би било жигосано от тях, без значение от политическите конотации на неговия създател.

С оглед на това би трябвало да задам въпроса: за какво една станция, която от самото си основаване се основава на полезности като независимост на словото, приемливост и ценене на разнообразието от отзиви, през днешния ден е упрекната в поощряване на ненавист изявления и възгледи, противоречащи на морала и публичното богатство, и надлежно санкционирани?Какво се промени в последно време?Кандидатствахме за възобновяване на лиценза на Радио TOK FM за още 10 години.Настоящата концесия изтича на 3 ноември тази година. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР