Радиотелескопът АЛМА в чилийските Анди е станал обект на кибератака

...
Радиотелескопът АЛМА в чилийските Анди е станал обект на кибератака
Коментари Харесай

Хакнаха най-мощния радиотелескоп в света

Радиотелескопът АЛМА в чилийските Анди е станал обект на хакерска атака тази събота, оповестява " Франс прес ".

Стигнало се е до блокиране на уеб страницата и прекъсване на работата му.

АЛМА е най-мощният телескоп в света за наблюдаване на молекулен газ и прахуляк, учи градивните детайли на звездите, планетарните системи, галактиките и самия живот, съгласно Европейската южна обсерватория (ESO), която е негов помощник.

Хакерската офанзива против компютърните му системи не е компрометирала мощните антени на телескопа или каквито и да е научни данни, оповестиха от обсерваторията в Туитър дни след случая.

Кибератаката обаче наложи прекъсването на астрономическите наблюдения, остави обсерваторията с лимитирани имейл услуги, а уебсайтът ѝ към момента не работи четири дни по-късно.

Заплахата е овладяна и нашите експерти работят интензивно за възобновяване на засегнатите системи, уверяват още обсерваторията.

Радиотелескопът АЛМА разполага с 66 високопрецизни антени, ситуирани на разстояние до 16 км. Чрез тях той открива далечни галактики, образуващи се на ръба на следената галактика, означават от Европейска южна обсерватория.

Построен е на едно от най-сухите места на земята - в пустинята Атакама, на повече от 5000 метра над морското ниво.

През април АЛМА оказа помощ да бъде намерено това, за което се допуска, че е най-отдалечената вселена, следена досега - на към 13,5 милиарда светлинни години от Земята.

В АЛМА работят към 300 експерти - 40 от тях инженери и компютърни техници, които дават отговор за мощните компютри, сървъри, системи за предпазване на данни и екрани на оборудването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР