„Радиограмофон“ на Рузие Хасанова тръгва в кината в цялата страна

...
„Радиограмофон“ на Рузие Хасанова тръгва в кината в цялата страна
Коментари Харесай

Радиограмофон на Рузие Хасанова тръгва в кината

„ Радиограмофон “ на Рузие Хасанова потегля в кината в цялата страна от 4 май – броени дни след идната публична кино премиера на 1 май в София. След като получи наградата за дебют на годината в границите на фестивала „ Златна роза “, и след представянето си в границите на Международния кино фестивал в Дубай, впечатляващата кино продукция завоюва и огромната Награда на публиката в спортната стратегия на интернационалния София Филм Фест.
“Радиограмофон” е филм за силата на музиката, свободата идентичноста - сензитивен и прям роман за едно противоречиво време, в което рокендрол музиката е била единственото избавление в откъснатите места из Родопите. Тя е въодушевила и заредила с вяра това младо потомство, което след години смъква режима.
Разказът е основан на същинска история - за Али, който с риск за живота си подхваща тридневно странствуване пешком до най-близкия град, с цел да купи радио на захласнатия си от рокендрола наследник. На фона на комунистическия режим, „ Радиограмофон “ е филм за един татко, който обезверено търси свободата си.

Макар че „ Радиограмофон “ ни връща половин век обратно, немалка част от протичащото се тогава е годно и през днешния ден. Отношенията сред хората, както и слагането на персонални загради, забрани, табута, са страсти, неподвластни на времето – без значение дали приказваме за интервала на преименуването на помашкото население, или за века, в който видимо границите сред хората се промиват, с помощта на технологиите. И в случай че през днешния ден телефонът и компютърът ни оказват помощ да сме повече жители на света, то през 70-те години тази роля е била отредена на радиограмофона – машина, която огромна част от настоящето потомство даже не е виждало наживо…
В основните функции ще видите Александър Хаджиангелов, Яна Титова и Александър Алексиев. Актьорският състав се добавя от не по-малко впечатляващите Стефан Мавродиев, Стефан А. Щерев и Ованес Торосян, а феновете ще станат очевидци и на прелестната игра на млади, само че извънредно способни и обещаващи актьори. Оператор е Кирил Проданов, а продуцент - Гергана Станкова, Менклипс.
Родена в Казанлък и израснала в Родопите, Рузие Хасанова е измежду най-обещаващите имена в родното кино. Живее в Лондон, само че любовта й към България и духа на Балканите не стопират да вълнуват и провокират будното й схващане.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР