Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 87

...
Радио Варна - първата радиостанция в България, днес навършва 87
Коментари Харесай

Най-старото радио в България навърши 87 години

Радио Варна - първата радиостанция в България, през днешния ден навършва 87 години. За първи път на 9 декември 1934 година в българския ефир прозвучават глас и ария. Тогава е излъчен концерт от варненската зала " Съединение ", а това е първото предаване на междинни талази в Северна и Североизточна България.

Началото е положено от запалянковци, създали сами даже предавателя. През 1933 година Димитър Кулев, тогава възпитаник във Варненската мъжка гимназия, сглобява дружно с учителя си по физика два любителски радиопредавателя.

 Снимка: Bulphoto

Днес Радио Варна със своята стратегия, механически благоприятни условия, професионални запаси сигурно може да има нескромната рекламация да е информативен водач. Радио Варна постоянно се стреми да отговори на най-високите стандарти за справедлива публицистика -синоним на висок професионализъм, и справедливо получава високо доверие от аудиторията.

 Снимка: Bulphoto

Радио Варна с изключение на функционалността да осведоми правдиво, извършва и функционалността на посредник сред хората.

 Снимка: Bulphoto

През годините Радиото, както го назовават варненци, се утвърди като значима социална културна институция, а освен като източник на информация, с благоприятни условия за образуване и показване на събития от всички жанрове - видео и мултимедия, литература, приложни и изящни изкуства, спектакъл, музика, танц...

 Снимка: Bulphoto

За целия екип специалността не е просто работа, а предопределение, тъй като Радиото е диагноза.

От Радиоклуб " Варна " в далечната 1933 година

На 25.05.1933 година като секция към Съюз " Родно радио " е основан Радиоклуб " Варна ". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934 година на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 година Министерството на ЖПТТ позволява градеж на радиостанция. Пробните тествания на Радио Варна стартират през м. септември 1934г. с разнообразни по дълготрайност излъчвания.

Ето каква е била да вземем за пример програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. съгласно обява в тогавашния вестник " Черно море ":

9 ч. Предаване на църковната работа от Катедралната църква;

11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;

11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;

12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее госпожица Линка Сокерова;

1 ч. сл. об. Камерна музика;

5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,

I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,

II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,

III. Георгиевъ - Делчо Войвода - национална китка.

Официалното разкриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 година в 10:30 ч. с освещаване и церемониален 5-часов концерт в зала " Съединение ". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, по този начин и от " Родно Радио " - София.

На 25.01.1935 година Цар Борис III подписва декрет, с който " Родно Радио " става държавна благосъстоятелност и по този начин се поставя началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 година е конфигуриран нов предавател, унгарско произвеждане, " Стандарт " с мощ 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена " Телефункен " - 78-метрова желязо-решетъчна структура с общо тегло 12 тона, са ситуирани на към 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре освен в града, само че и на една много по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и даже във Видин.

 Снимка: Bulphoto

Вече държавното Радио Варна стартира лъчение на 21 май 1936 година на междинни талази с дължина на вълната 251 м или периодичност 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

 Снимка: Bulphoto
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР