Радио Свободна Европа се опасява, че Русия държи един от

...
Радио Свободна Европа се опасява, че Русия държи един от
Коментари Харесай

Русия иска да използва задържаната журналистка на RFE/RL за размяна на затворници със САЩ?

Радио " Свободна Европа " се притеснява, че Русия държи един от неговите публицисти като " пленник " за евентуална замяна на пандизчии със Съединените щати , оповестява " Ройтерс ".

Медията приканва Москва да не се отнася грубо с журналистката.

Алсу Курмашева - руско-американска журналистка за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), е По-рано тя беше арестувана за малко през юни, до момента в който се опитваше да излети от Русия, откакто посети майка си.

47-годишната Курмашева е втората американска журналистка, арестувана в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година

Най-напред съдът я призна за отговорна за това, че не е заявила, че има американски паспорт , което е наложително според съветското законодателство, и ѝ наложи санкция. Впоследствие тя беше упрекната, че не се е записала като " задграничен сътрудник " - закононарушение, което се санкционира с до пет години затвор и за което тя пледира почтена.

" Моето мнение е, че когато тя е пристигнала в страната през предишния май, те са я видели като евентуален пленник и са решили да гледат, да изчакат, да слушат и да се осведомят ", съобщи настоящият президент на RFE Джефри Гедмин.

RFE/RL се финансира от Конгреса на Съединени американски щати и като медия е избрана като " задграничен сътрудник " от Русия на съображение, че получава задгранично финансиране за активност, която Москва счита за политическа.
 Съдът остави в ареста арестуваната американска журналистка
Съдът остави в ареста арестуваната американска журналистка

Пореден случай на арестуван американски публицист в Русия след нахлуването в Украйна

Арестът на Курмашева последва този на през март по обвинявания в шпионаж, които той отхвърля. Гершкович остава в следствения арест.

Обвиненията против Курмашева не са толкоз съществени, само че Гедмин подозира, че тя и Гершкович може да са част от замяна.

" Вярвам, че те са я видели като евентуален пленник и по-късно, в даден миг, са си споделили " да ", тя ще ни е от изгода, тя е актив, има някаква стойност и в този момент ще следваме този път в основаването на обстановка, при която - при разнообразни условия - тя и Евън, поотделно или дружно, биха могли да бъдат част от договорка ", разяснява той.

Кремъл отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че казусът с Курмашева е още един образец за тормоз от страна на Русия по отношение на американски жители.

" В Русия няма безусловно никаква акция за гонене на жители на Съединени американски щати ", увери представителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за случая на Курмашева.
 Жалбата на Еван Гершкович против задържането му в Русия беше отхвърлена
Жалбата на Еван Гершкович против задържането му в Русия беше отхвърлена

Остава в действие предходно решение на съда да остане в ареста най-малко до 30 ноември

" Има жители на Съединени американски щати, които нарушават закона и против тях се подхващат правосъдни дейности. Няма друга акция и считаме, че е несвоевременно да приказваме за такава ".

Иля Яшин, опозиционен политик, който също беше избран за задграничен сътрудник и вкаран в пандиза за разпространяване на " подправена информация " за съветската войска, съобщи, че казусът на Курмашева е необикновен по своята грубост.

" Само помислете за това. Човек беше хвърлен в пандиза безусловно за това, че отхвърли да се изобличи. (Джордж) Оруел се обръща в гроба си ", написа той в обществената мрежа " Екс ".

Гедмин уточни, че Радио Свободна Европа търси всички способи, с цел да се опита да обезпечи освобождението на Курмашева, само че се притеснява, че е малко евентуално - въпреки и не невероятно - съдът да я оправдае.

Гедмин увери, че пътуването на Курмашева е било по напълно персонални аргументи тя и не е работила.

" Не е нужно да бъдат жестоки към жена, която е и майка, прави най-вече репортажи за просвета и е поискала да посети за финален път остарялата си майка ", акцентира Гедмин.
 Русия задържа публицист на Радио Свободна Европа
Русия задържа публицист на Радио Свободна Европа

Тя е упрекната, че не се е записала като задграничен агент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР