Радио Свободна Европа обяви планове да започне предоставяне на новинарски

...
Радио Свободна Европа обяви планове да започне предоставяне на новинарски
Коментари Харесай

Радио Свободна Европа се връща в България и Румъния

Радио " Свободна Европа " разгласи проекти да стартира даване на новинарски услуги в България и Румъния, с цел да укрепи медийната среда в двете балкански страни, оповестяват от радиото.

И при двата случая това е завръщане за радиото: преди да се причислят към Европейски Съюз и НАТО компанията действаше в България и Румъния . Тя приключи излъчванията си в двете страни надлежно през 2004 година и 2008 година

" Особено се надяваме нашето отразяване, осъществявано от локални публицисти, да помогне за увеличение на медийната независимост, поощряване на демократичните полезности и институции и осведомени полемики в двете страни за тяхното място в НАТО, Европейски Съюз и други западни организации. Очакваме да си партнираме с локалните самостоятелни медии и гражданското общество ", разгласи президентът на радиото Томас Кент.

Правителствени лица, представители на гражданското общество и публицисти в двете страни показват безпокойството си от дезинформацията, корупцията и общественото разделяне, подкопаващи техните политически системи.

Започвайки активността си от декември 2018 година, радиото ще дава мултимедийни репортажи и разбори на български и румънски език и ще си партнира с локални медии за увеличение на съществуващите планове за поощряване на публичната отговорност и битка с подправените вести.

Радиото има съществени задължения на Балканите , защото има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Също по този начин има услуга на румънски език за Молдова.

Радио " Свободна Европа " разчита на мрежа от локални публицисти за даване на вярна новинарска информация на 26 милиона души на 25 езика в 20 страни, където медийната независимост е лимитирана и където професионалната публицистика не е изцяло развита . През 2017 година 1,5 милиона души са гледали видеоматериали на радиото в каналите във Фейсбук и YouTube. Радиото е самостоятелна медийна компания, която е финансирана със единодушието на американския Конгрес посредством Broadcasting Board of Governors.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР