Радев най-после си каза за Петков/Василев и публично призна грешката

...
Радев най-после си каза за Петков/Василев и публично призна грешката
Коментари Харесай

Радев с убийствени думи за ПП: Ще надживеем тази ШАРЛАТАНИЯ! Беше грешка, че ги допуснах до властта

Радев най-сетне си сподели за Петков/Василев и обществено призна грешката си, че ги е позволил до властта, наричайки ги с най-точната дума ШАРЛАТАНИ.

 

Двамата бяха служебни министри на стопанската система и финансите в първия кабинет, назначен от Радев през 2021 година, след което сътвориха собствен план, който завоюва парламентарните избори на 14 ноември същата година, а на последния избор на 2 октомври остана втора политическа мощ след ГЕРБ.

 

За първи път президентът си разреши извънредно сериозен звук във връзка с " Продължаваме промяната ". И за първи път български президент дава такава убийствено унизителна оценка за политически водач, още повече за някогашен министър председател.

 

Беше неточност, че позволих тези хора до властта и по този начин да откраднат очакванията на толкоз доста хора за смяна.

 

Но ще надживеем и тази ШАРЛАТАНИЯ, съобщи президентът Румен Радев. 

 

Признанието на Радев, който е на посещаване в Албания, пристигна след потърсен коментар за думи на Асен Василев от неделя (4 декември) пред " Нова телевизия ", че през последните месеци президентът се среща постоянно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а и има тясно взаимоотношение сред служебния кабинет и партията.

 

" Дали се срещам постоянно с господин Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата неистина на господин Василев (бел ред. Асен Василев). Бях първият измамен, когато се доверих на тези хора и в този момент заплащам цената на своята наивност. Беше неточност, че въобще дадох късмет на такива хора и позволих да откраднат очакванията ни за смяна. Една смяна, която българите чакаха от дълго време, а получиха неистина. Но както надживяхме автократичния модел, по този начин ще надживеем и тази шмекерия " - бяха точните и взривяващи думи на президента Румен Радев в Тирана, където той дойде за среща на върха " Европейски Съюз - Западни Балкани ".

 

Това са най-острите думи, които Радев е изричал по адрес на " Промяната " и персонално към Кирил Петков и Асен Василев, които с неговата защита влазоха във властта и се настаниха на терена на българската политика.

 

От " Продължаваме промяната " дадоха отговор на президента стремително с едно само изречение:

" Г-н Румен Радев е този, който сподели: „ Мутри, вън! ", а по-късно върна мутрите в ръководството на страната. "

 

По думите на президента като общество би трябвало да кажем " Не " на апатията, с по-висока изборна интензивност и законни институции.

 

За връчения по-рано през днешния ден мандат на претендента на ГЕРБ за министър председател - неврохирургът проф. Николай Габровски, Радев съобщи, че той е огромен експерт, извънредно сполучлив доктор, само че решението за кабинет зависи от Народното събрание.

Радев сподели още, че тази заран е събрал юридическия си екип, с цел да стартира разглеждането на поправките в Изборния кодекс, гласувани от Народното събрание през предходната седмица. След детайлното им изследване президентът ще реши дали да наложи несъгласие.

 

Радев разяснява, че на идващите избори би трябвало да има висока изборна интензивност, с цел да може да бъде определена законна власт. Не може с 39 % изборна интензивност да пожелаваме легитимност на ръководещите, счита той.

Президентът посочи, че не е добре за Европа България да бъде държана отвън Шенген, защото страната ни покрива всички критерии.

Според него става въпрос за субективни аргументи, когато една или две страни не ни поддържат за шенгенското пространство.

 

Радев повтори думите на премиера Гълъб Донев от по-рано през днешния ден, че България е изпълнила всички механически критерии за Шенген още от 2011 година Увери, че се прави всичко допустимо на най-високо политическо равнище настройките на Нидерландия и Австрия да бъдат изменени.

 

Днес служебният министър на външните работи Николай Минков повика за диалог посланика на Нидерландия в България Симон ван дер Бург, като му е предложил да се търси компромисно решение, което да се базира на обстоятелствата и да е в полза на Европейския съюз.

 

Нидерландското държавно управление реши в петък, че ще одобри Румъния и Хърватия да се причислят към шенгенското пространство, тъй че техните жители да могат да пътуват свободно в тази зона, само че ще блокира влизането на България, тъй като счита, че тя не дава отговор на нужните условия. В Австрия има разнобой сред другите членове на ръководещата коалиция по тематиката.

" Тези 1-2 страни имат субективни визии, било то стопански или вътрешнополитически, по тази тематика ще продължава да се работи. И двете страни имат тежки вътрешни проблеми ", уточни Радев.

 

Добави, че доводът на нидерландския министър председател Марк Рюте, че има хванати български гранични служители на реда, уличени в корупция, е извънредно безразсъден.

" Най-сетне България стартира да хваща такива служители на реда. Ако би трябвало, ще поканим Рюте идващия път да ги награди ", уточни Радев.

 

България прави всичко допустимо и е изпълнила всички механически критерии за Шенген, бе безапелационен Румен Радев. " Двете инспекции, които ние сами предизвикахме, демонстрираха положителни резултати. Имаме писмо и от ръководителя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо равнище, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо равнище - че държането на България и Румъния отвън Шенген не е добре за Европа, за нашите стопански системи, за нашата обща сигурност. Постигнал съм поддръжка на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се първоначално страни Швеция и Дания, че България покрива всички критерии. Това, че една страна не показва поддръжка, значи, че те имат субективни визии – било то стопански или вътрешнополитически ", разяснява президентът декларираното желание на Нидерландия да наложи несъгласие на участието на страната ни в Шенген.

 

Президентът Радев подсети, че е имал няколко диалога с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достолепие, безапелационен бе президентът.

Държавният глава ще съставлява България в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която за първи път се организира в страна от района. Радев разгласи, че ще повдигне въпроса би трябвало ли България да бъде наказвана за това.

 

Лидерите на 27-те и шестте страни от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развиването на политическия разговор с Европейски Съюз, превъзмогването на отрицателните социалноикономически последствия от войната в Украйна и задълбочаващите си енергийна и продоволствена рецесия, провокациите пред сигурността, миграционният напън, битката с тероризма и проведената престъпност.

Президентът ще се срещне и с представители на българското национално малцинство в Тирана довечера.

 

Това ще бъде втората ми среща с българската общественост в Албания, сподели президентът за визитата си в Тирана. По думите му България работи интензивно, тъй че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, с цел да бъдат приети за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна. Немалко е направено, само че може още да се направи и чакам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната организация за българите в чужбина да проработи дейно. И в случай че на тези българи им се откаже от локалните управляващи документ за генезис, този съвет да може да откри, че те заслужават българско поданство, добави президентът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР