Радев е позор! Радев е позор! Ууууу!Тези скандирания се чуха

...
Радев е позор! Радев е позор! Ууууу!Тези скандирания се чуха
Коментари Харесай

Освиркаха президента в Пловдив: “Радев е позор!” огласи площада на Съединението. Той сбърка годината

" Радев е срам! Радев е срам! Ууууу! "
Тези викания се чуха по време на живото лъчение от Пловдив на тържественото отбелязване на 138-та годишнина от Деня на Съединението.

Виковете отекнаха, до момента в който президентът Румен Радев поздравяваше представителните военни елементи по време на тържествената инспекция.

 

Скандиранията се чуваха в паузите, когато военният оркестър спираше да свири тържествения марш, с цел да може президентът да поздрави бойците.

 

При излизането му на площада Радев беше посрещнат с мощно " Уууу! " Последва канонада от освирквания към президента с възгласи " Радев е срам! "

 

След като одобри строя, Радев се качи на паметника на Съединението, където след кмета Здравко Димитров произнесе слово, само че сбърка  годишнината от Съединението, евентуално от терзание.

 

Скъпи съотечественици, през днешния ден ние не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения апел за единство на тези, които преди 186 години с воля и увереност предначертаха пътя ни като нация.

 

Истината е, че през днешния ден честваме 138 години от Съединението. Грешката не бе уловена и от екипа му, която пуснаха текста на речта само че Радов с неверната годишнина.

 

Сред формалните посетители бяха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министри и народни представители,  началникът на защитата,  кметове и общински съветници, генерали и представители  на религиозните общности.

 

Тържеството стартира с едноминутно безмълвие и свеждане на глави в памет на жертвите на бедствието по Южното Черноморие. По мотив нещастието беше изменена и самата гала на площад " Съединение " в града - концертът и тържествената заря бяха анулирани.

 

Националното ни обединяване е идея, сподели Радев в тържественото си слово.

 

" На днешния ден Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско дело – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вазов ще напише, че това е една от най–лесните революции в историята ", стартира Радев.

 

Президентът натърти, че националното ни единство е идея, която би трябвало да отстояваме, с цел да не се постанова идващите генерации да водят борби за държавност и заслужен живот.

 

" Каквито и да са разликите в обществото имам вяра, че отстояването на националната ни памет и традиция, гарантирането на заслужен живот за нашите деца в свободна и европейска страна е нашата идея. Особено през днешния ден, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот ", сподели Радев.

 

По думите се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и се анатемосва всякакво единодушие. " Да плащаме с растящо обедняване нашето лично лековерие и примирие. Нека този показателен ден да ни припомня, че единствено единни можем да преодоляваме тестванията ", добави президентът. И акцентира, че всеки обиден от бедствието българин следва да усеща протегнатата ръка на страната.

 

„ Днес не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения образец за единство на тези, които преди 186 години с воля и увереност предначертаха пътя ни като нация “, съобщи президентът.

Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на Съединението. 

Приомняме, че президентът Румен Радев беше освиркан на церемонията по издигане на националния байрак пред Паметника на Незнайния войник. на Трети март тази година. Докато президентът приемаше почетния часовой, от събралите се да гледат церемонията се чуваха възгласи " Радев, вън! ".   

 

 

Ето цялото слово на президента в Пловдив:

" Скъпи сънародници,

На днешния ден през 1885 година Пловдив оповести триумфа на едно общо българско дело - Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Вазов ще напише,че това е една от най-лесните революции в историята, тъй като тя от дълго време е осъществена в душите.

Само за броени часове мощното национално придвижване опустоши една от най-големите неправди на берлинския диктат. Водени от Санстефанския блян предците ни отхвърлиха изкуствената алтернатива " румелийци или българи " и не позволиха наложеното разделяне да спре развиването на България. Дръзкият акт на един образован народ, който отхвърля ориста му да се дефинира от великите сили, отбрани правото ни да живеем във общо общество, свободно и почтено.

Скъпи съотечественици, през днешния ден ние не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения апел за единство на тези, които преди 186 години с воля и увереност предначертаха пътя ни като нация. Националното ни единство е идея, която би трябвало да отстояваме, с цел да не се постанова на идващите генерации да водят борби за правдивост, държавност и достолепие.

Каквито и да с разликите в обществото ни, имам вяра, че отстояването на националната памет и обичаи, гарантирането на заслужен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща идея за всички нас, изключително през днешния ден, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие. Да плащаме с растящо обедняване нашето лично лековерие и примирие.

Нека този показателен ден да ни припомня, че единствено единни можем да преодоляваме тествания и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, само че и всеки българин би трябвало да усеща за гърба си силата на страната и поддръжката на всички останали, по този начин както всеки обиден от следващото естествено злополучие, този път в Югоизточна България, следва да усеща протегнатата ръка на страната и обществото ни.

Поклон пред дейците на българското съединяване и техните завещания. Да живее свободна и единна България! "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР