Радан Кънев даде формула и развръзка по спора за външния

...
Радан Кънев даде формула и развръзка по спора за външния
Коментари Харесай

Радан даде формулата за МВнР: Да има отделни министри - външен и по европейските въпроси

Радан Кънев даде формула и развръзка по разногласието за външния министър в ръководещата коалиция, който се разгоря преди ротацията и към момента няма позволение, като даже заплашва да скапе сглобката. Своята аргументирана позиция, евродепутатът показа пред " Студио Банкеръ ".

Дълбоко не я разбирам тая борба, не познавам никакви вътрешни секрети, никакъв вътрешноведомствен комизъм не ми е прочут. Не мога да схвана за какво зарядът е толкоз висок. Не виждам никаква причина към този момент години наред в България постът външен министър и министър по европейските въпроси, да се съвместяват. Това за мен е едно от обясненията за извънредно слабата позиция на България в европейските институции, увери Радан Кънев.

Това че ние в нашата си страна, в нашата си конструкция на ръководството не залагаме задоволително способени, мощни хора, задоволително администрация, с задоволителна отговорност да организира българската политика в европейското законодателство. Защото ролята на външния министър е дипломатическа, ролята на европейския министър е законодателна, и то в 2 направления – отбрана на българските ползи при създаване европейското законодателство и следене за вярно използване на европейското законодателство в България.

Трябва да има министерство и министър с сан на вицепремиер, с цел да влияе на останалите министерства – на енергетика, околна среда, правораздаване, ние вместо това имаме една дирекция в Министерство на външните работи, където на всичкото от горната страна, заплатите са едни от най-ниските в цялата българска  администрация, изясни евродепутатът пред " Студио Банкеръ ".

Това са едни доста способни хора, които знаят доста за европейска политика, само че поемат върху себе си такава несъразмерна тежест, че няма по какъв начин да свършат задоволително работа. Те са последните, които подлагам на критика, само че крайният резултат е неприятен. България е слаба в Европейски Съюз не тъй като е дребна, а тъй като ни е дребна политиката. Не тъй като България е слаба като страна, като общество, даже не тъй като е слаба като стопанска система, а тъй като е слаба като политическо изпитание, като нрав в границите на европейските институции.

От тази позиция, мисля, че разрешаването на този много лекомислен спор, който следим и който надали не чак рискува да събори събори цялото управническо болшинство, е просто като се разделят поста на на европейския министър и поста на външния министър.

Това ще се вкара ли в договарянията - договарянията като че ли се водят по малкия екран.  Последните 5-6 месеца, да не излъжа, а и пховече, 90 % от срещите ми са или със студенти от разнообразни университети в страната, или с възпитаници в горните класове, към този момент пълнолетните деца, които ще гласоподават, които учат гражданско обучение, ръководят европейски клубове,  в учебни заведения от Димитровград до София съм бил в всевъзможни размери български градове- децата на всички места са умни, будни, описа Кънев.

Говорим по какъв начин се договаря в Европейски Съюз, по какъв начин протича законодателният развой. Всеки път, когаот приказваме за договаряния, споделям мое доста тъжно наблюдаване – че в българската политика договаряния съвсем не се водят, това което се води, са диалози.

Те са на кафе, на ракия, по някакви дивани, хижи, манастири чупхме. Не знам кое е правилно, само че в манастир се върви на пост и молитва. Преговори се водят в заседателни зали, сред хора, които са със своите екипи от специалисти, които носят компютри, папки, информаиця, причини, които знаят, какъв брой часа ще протече един подобен кръг договаряния, какво се чака от него, които влизат в един кръг договаряния, отчитайки пред своите жители, симпатизанти или партийни структури какво ще търсят, и като се върнат, какво са постигнали.

По мотив прясна социология, която сложи ГЕРБ преди всичко с отчетлива разлика, " Възраждане " на второ място, а Демократична България като независима мощ на трето, а Политическа партия едвам на пето, Кънев направи няколко догатки.

Това може да е провокация, няма по какъв начин да знам. Може да е и изцяло правилно. Имам съображение да имам вяра, че Демократична България е в по-добра политическа форма от Политическа партия, само че това не трансформира обстоятелството, че съм безапелационен, категоричен последовател, в нашите политически структури доста настойчив последовател на взаимното ни явяване, откакто съм претеглил причини в едната и другата посока, съм стигнал до извода, че ние би трябвало да се явим дружно и че поотделното явяване, като се изключи че носи риска от доста тежко отчаяние на гласоподавателите ни, заради следващо разединение в реформаторската общественост и би означавало прекосяване на европейските жители на България, на тези, които същински имаме вяра, че нашата мощ е в Европа, тези хора сами да се обявим за Б група в българската политика.

Това значи да плюем в лицата на тези жители, които единствени дават нашата мощ, ние подвластен единствено от гласове, и да им кажем – вие сте Б група, тъй като не можахме трима или петима души да се разберем по какъв начин да наредим една листа или сходна нелепост. Това би било същински скандал. Като гласоподавател, бих го приел като засегнатост. В българската политика няма доста политически обединения, които да имат същинска европейска характерност, да схващат, че Европа не е някой да ни дава заповеди какво законодателство да одобряваме и да ни подмята някакви фондове, тъй като сме небогати.

Европа е място, където можем да сме мощни, където можем да развием личния си капацитет, където можем да станем богати, и това може да стане само посредством наша доста дейна, настъпателна политика, със самочуствие, знание, причини, присъединяване във всички договаряния в Европейски Съюз.  Повече от явно е, че антиевропейските сили към Българска социалистическа партия и „ Възраждане ” не могат да играят тази роля в политиката, само че от дълго време е потвърдено и че ГЕРБ най-малкото не желаят да извършват тази роля. ГЕРБ и Движение за права и свободи се научиха да търгуват послушанието си в Брюксел против безконтролност в България.

Ние в никакъв случай не сме били послушни в Брюксел и в никакъв случай не сме желали да сме безконтролни в България. Така че нашата роля е да представляваме жителите с същински европейски убеждения. Ако не се борим за първото място в България, значи ние се държим като политически малоумници, отсъди Радан Кънев.

Бившият водач на десницата няма паники във връзка възможното 5-о място, което се твърди, че ще му бъде отредено в листата за евродепутати. 

При всяко състояние съм апатичен към съответното нареждане на тази листа по 2 аргументи – едната е, че за мен надалеч по-важно е да бъдем дружно, в сравнение с по какъв начин партиите ще се наместят в судокуто. Второто – в тази листа от първия до петия, уповавам се да влязат 5, по-скоро 3 или 4 съгласно изследванията. Но колкото души влязат, всеки ще е защитил позицията си с преференции, никой няма да влезе без да получи персонално преференциално доверие към българските жители.

Все още нямаме подредена листа, дано не гадаем. В последна сметка листата ще блъде подредена съгласно партийното судоку, което ще включва и ротацията и доста неща. Бил съм в лидерска позиция, във висока позиция в предизборни щабове, в последна сметка, дали второ, трето или пето, за мен няма значение. Не мисля, че има огромно значение и по какъв начин ще наподобява цялата листа. Листата би трябвало да е мощна от 1-ия до 17-ия човек, бе безапелационен Радан Кънев.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР