Затвореният тунизийски опозиционен лидер Ганучи започва гладна стачка

...
Рачед Ганучи, виден опозиционен лидер в Тунис и бивш председател
Коментари Харесай

Рачед Ганучи, виден опозиционен лидер в Тунис и бивш председател на парламента на страната, започна тридневна гладна стачка зад решетките в знак на солидарност със свой колега политически затворник и ръководител на опозиционната коалиция Фронт за национално спасение Джаухер Бен Мбарек.

Ghannounchi е в затвора от миналия април по обвинения в подстрекателство и заговор срещу държавната сигурност, които според опозиционера и неговите поддръжници са неоснователни. Той е яростен критик на президента Каис Сайед.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Повече от 100 академици призовават за освобождаването на Ганучи в ТунисСтрахове от арест на Ганучи ще доведе до повече репресии в ТунисТунизиецът Ghannouchi осъден на година затвор: Адвокаткрай на списъка

Президентът беше обвинен от опозицията в увеличаване на авторитаризма и организиране на преврат, когато разпусна парламента и освободи правителството през юли 2021 г., управлявайки с указ оттогава.

82-годишният Ганучи, който е ръководител на тунизийската самоопределяща се „мюсюлманска демократическа“ партия Ennahdha, беше председател на парламента от изборите през 2019 г., докато Сайед изпрати танкове, за да затворят камарата през 2021 г.

Той бе осъден задочно на една година затвор през май, тъй като отказа да се яви пред съдебните органи, отхвърляйки това, което каза, че са изфабрикувани политически процеси.

В изявление на Ennahdha в петък се казва, че Ghannounchi ще започне гладна стачка с искане за освобождаване на всички политически затворници и „прекратяване на несправедливостта срещу тях“.

Изявлението изразява своята солидарност с Ghannounchi и Jaouher Ben Mbarek, ръководител на опозиционната коалиция Фронт за национално спасение, който започна собствената си гладна стачка преди четири дни, и държи властите отговорни за „всяка вреда, причинена на здравето и безопасността на затворниците в гладна стачка”.

Също така се казва, че повечето от политическите затворници са били хвърлени в затвора от „органите за преврат“ без съдебен процес или разпитвани по „изфабрикувани дела, чийто единствен мотив е да елиминират политически съперници, които му се противопоставят“.

Бен Мбарек е прекарал повече от седем месеца в предварителния арест, каза неговият адвокат Далила Мсаддек.

Неговата гладна стачка е в знак на протест срещу „съдебния фарс, ръководен от следователя в отдела за борба с тероризма“, каза Мсаддек в публикация във Facebook.

Полицията арестува повече от 20 политически фигури тази година, включително Ghannouchi, обвинявайки някои в заговор срещу държавната сигурност. Сред арестуваните има адвокати, бизнесмени и ръководител на популярна радиостанция, известна с това, че дава трибуна за критики срещу президента.

Адвокатът на Ghannouchi каза, че обвиненията срещу него произтичат от погребална реч, която той изнесе миналата година за член на своята партия Ennahdha, когато каза, че починалият „не се е страхувал от владетел или тиранин [и] се е страхувал само от Бог“.

>

Сайед, който закрепи новите си правомощия в конституция, преминала през спорен референдум с ниска избирателна активност миналата година, отрече действията си да са преврат и каза, че са били необходими, за да спасят Тунис от години на хаос.

Той нарече своите критици престъпници, предатели и „терористи“ и предупреди, че всеки съдия, който ги освободи, ще бъде смятан за подстрекател към тях.

Преди въстанието през 2011 г., което свали бившия дългогодишен лидер Зин Ел Абидин Бен Али от власт, Ганучи прекара повече от 20 години в изгнание в британската столица Лондон.

Той се завърна в Тунис през януари 2011 г. за триумфално посрещане и през октомври същата година Ennhadha спечели 37 процента от гласовете на парламентарните избори – най-голямата партийна победа.

Партията многократно се представяше силно на изборите до грабването на властта от Сайед през 2021 г. и оттогава бойкотира изборите, заедно с мнозинството от опозицията в страната.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР