Работя тук от 37 години и това е най-вълнуващото нещо,

...
Работя тук от 37 години и това е най-вълнуващото нещо,
Коментари Харесай

NASA се подготвя за завръщането на Луната

" Работя тук от 37 години и това е най-вълнуващото нещо, в което в миналото съм взел участие ". Това са думи на Рик ЛаБроуд - шеф на полетите в NASA, чиято отговорност е да управлява историческа галактическа задача: първата от програмата " Артемис " за завръщането на американците на Луната, съобщи Франс прес. 

ЛаБроуд споделя вълненията си преди планувания старт на задачата от емблематичната контролна зала в Хюстън, Тексас. 
    
За първи път след последната задача " Аполо " през 1972 година ракета - най-мощната в света - ще изведе обитаема капсула в орбита към Луната, преди да се върне на Земята. През 2024 година астронавтите ще се качат на борда й, с цел да осъществят същото пътешестване, а през идната година (най-рано) още веднъж ще стъпят на Луната, добавя Българска телеграфна агенция, За тази първа тестова задача, наречена " Артемис 1 " ( " Артемида 1 " ), която ще продължи 42 дни, в известния Център за ръководство на полетите, осъвременен за случая, във всеки един миг ще има десетина души.

Екипите репетират проекта на полета от три години. 

" Всичко това е изцяло ново. Изцяло нови ракета, транспортен съд, надзорен център ", споделя Брайън Пери, който ще бъде на пулта, отговарящ за траекторията директно след изстрелването. 

" Мога да ви кажа, че сърцето ми ще бие бясно, само че ще се постарая да остана съсредоточен ", споделя потупвайки се по гърдите Пери, който е взел участие в доста полети на галактически совалки.

Лунен басейн 

Отвъд контролната зала целият галактически център " Джонсън " е надъхан на лунно време. 

В средата на големия басейн с дълбочина повече от 12 метра, в който упражняват астронавтите, е спусната черна завеса. От едната страна към момента е потопеното копие на Международната галактическа станция (МКС). От другата страна, на дъното на басейна, последователно се основава лунна среда с великански скални модели, направени от компания, профилирана в производството на декори за аквариуми.  

" Започнахме да слагаме пясък на дъното на басейна единствено преди няколко месеца. Големите камъни дойдоха преди две седмици ", споделя Лиса Шор, заместник-ръководител на Лабораторията за неутрална плаваемост (NBL). " Всичко към момента е в развой на разработка ", добавя тя. 

Във водата астронавтите могат да изпитат чувство, близо до безтегловността. За лунна подготовка те се натоварват по този начин, че да усещат единствено една шеста от тежестта си.

От стая над басейна астронавтите се насочват отдалечено, със забавянето от четири секунди, с което ще се сблъскат на Луната.

Шестима астронавти към този момент упражняват там, като до края на септември се чака да ги последват още шестима, които за първи път ще облекат новите лунни скафандри на NASA. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР