Работодателските организации възроптаха в петък срещу това, че при връщането

...
Работодателските организации възроптаха в петък срещу това, че при връщането
Коментари Харесай

Бизнесът: Ощетяват ни с 45 млн. лв. от по-евтиния газ. Оставка на Петкова

Работодателските организации възроптаха в петък против това, че при връщането на парите от надплатения съветски газ в последните осем месеца директните икономически клиенти на " Булгаргаз " ще получат пари единствено за пет, до момента в който сключилите контракти с газоразпределителни сдружения и битовите консуматори на газ и парно – за целия интервал.

Причината е, че с импортираните ремонти в Закона за енергетиката, които би трябвало да разрешат на енергийния регулатор да дефинира цени със задна дата, интервалът от осем месеца обратно е разграничен на две – от 5 август 2019 година до 31 декември 2020 година и от 1 януари до 31 март 2020 година Така в първите пет месеца компенсации ще получат и предприятията, и битовите консуматори и клиенти на газоснабдителните и топлофикационни сдружения. След 1 януари обаче единствено вторите ще получат обезщетения, тъй като бизнесът се води официално, че е излязъл на свободния пазар, без значение че към този момент подписаните им контракти с " Булгаргаз " преди законовите ремонти за газовата борса, просто са приравнени по контролираните цени.

Така в реалност предприятията не престават да си обезпечават съветски газ по контракти с " Булгаргаз ", които официално се водят свободни, само че в действителност са по цени, които държавният снабдител съумя да смъкна със задна дата в договарянията си с " Газпром износ ".

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, са пресметнали, че в случай че подобен текст бъде дефинитивно признат от депутатите с поправките в Закона за енергетиката, те ще бъдат ощетени с 45 млн. лева

Заради това те за следващ път желаят оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, без значение че законовите ремонти са импортирани от ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР