Работодателите заплашиха с ефективен протест, ако не бъдат изпълнени исканията

...
Работодателите заплашиха с ефективен протест, ако не бъдат изпълнени исканията
Коментари Харесай

Работодателите искат ДАНС да разследва търговията с ток, готвят се за протест пред БЕХ

Работодателите заплашиха с ефикасен митинг, в случай че не бъдат изпълнени настояванията им за оставки на шефовете на държавната енергетика и не бъде овладян скокът в цената на борсовия ток.

" Ние няма да блокираме кръстовища, не желаеме да сътворяваме ненужно напрежение и усложнение за хората. Ще блокираме Българския енергиен холдинг, тъй като там е заровено кучето и в дъщерните му сдружения ", разяснява в ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От Българския енергиен холдинг отхвърлиха обвиняванията, че не са разпоредили включване на спомагателни мощности за произвеждане на ток предходната седмица, когато при борсов недостиг електричеството скочи до 400 лева за мегават. Изпълнителният шеф изясни, че по закон холдингът не може да заповяда на електроцентралите да създават повече.

" Българският енергиен холдинг няма право да се меси в комерсиалната част на сдруженията и това е направено преднамерено поради господстващото състояние на БЕХ-Група. Имаше формирано дело против България точно в тази посока. Заради това холдингът е финансов и няма право да се меси в търговията на сдружението. На това от горната страна всички работят на цялостен потенциал ", разяснява Валентин Николов - изпълнителен шеф на БЕХ.

Работодателите желаеха специфичните служби да влязат в държавната енергетика.

" Има предложения на борсата, които са безусловно немислими. Те не са направени да се изпълнят, те са направени да се манипулира борсата. И това в едно с лимитираната съгласуваност на нашия пазар. Ние предупредихме, че не би трябвало да се свързваме със скъпия гръцки пазар, преди да сме се свързали с евтиния европейски посредством Румъния ", съобщи Васил Велев.

От Българския енергиен холдинг обясниха за какво към момента не сме обединени с румънския пазар.

" Понеже планът " Интерим ", който трябваше да свърже надлежно Унгария със Словакия, с Австрия, с по-голям потенциал, в сравнение с е сега, се забави. Трябваше до края на предходната година да сме пазарно обединени с Румъния и със Западна Европа. Това не се случи. Надявам се до октомври да се случи. За Гърция обаче нямаше опрощение. Ние сме поели ангажимент към безусловно всички страни членки да можем да имаме пазарно обединени с Гърция ", уточни Валентин Николов.

Според тях повода за рецесията са рекордните жеги и свръхпотреблението на ток в района.

" Най-големият проблем на България сега, тъй като имаме голям експорт, е безлимитното търсене на електрическа енергия, т.е. всеки търси, без значение каква е цената. Безлимитност се желае от нашите производители да запълнят недостига в района, а не в България ", добави Николов.

От Българския енергиен холдинг оповестиха, че до седмица Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ще направи всичко належащо да приключи ремонта на един от трите енергоблока, които са в планова рехабилитация и да го включи. Така централата ще работи с 6 от общо 8 блока до края на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР