Работодателите вече могат да съхраняват документите, свързани с работата на

...
Работодателите вече могат да съхраняват документите, свързани с работата на
Коментари Харесай

Държавата позволи на фирмите да съставят е-досиета за служителите си

Работодателите към този момент могат да съхраняват документите, свързани с работата на чиновниците им, в електронен тип, а не безусловно на хартия. Това ще е допустимо откакто през днешния ден държавното управление утвърди наредбата за това.

Възможността е планувана в Кодекса на труда още при започване на 2017 година, само че неналичието на разпоредба до момента затрудняваше използването на наредбата.

Нормативната уредба е пожелателна и не задължава компаниите да съхраняват документите единствено в електронен тип. Онези, които го вършат обаче, ще би трябвало да се придържат към избрани правила.

Документите, създавани от работодателя, наложително ще се подписват с дипломиран електронен автограф.

Изисква се осведомителните системи на работодателя да не разрешават инцидентно или нелегално заличаване на документи и данни и да не се позволява непозволен достъп, изменение или разпространяване на персоналните данни на служащите и чиновниците.

За замяна на електронни документи сред работодателя и служащия ще се изисква категорично единодушие на служащия или служителя, като то може да бъде оттеглено когато и да е.

Изпращането и приемането на електронните документи ще се прави посредством услуга за електронна предложена поща, предоставяща опция за доказване на връчването на всяко известие. Всички разноски за замяна на електронните документи ще са за сметка на работодателя.

Запазва се опцията документите в трудовото досие да се основават на хартия, като се подсигурява, че служащите и чиновниците могат да подават документи на книжен притежател при построена осведомителна
система на работодателя.

Наредбата визира 214 хиляди работодатели и 2.4 млн. служащи. Според оценката на влияние работодателите ще се натоварят с спомагателни разноски за създаване на нови осведомителни системи или смяна на съществуващи, тъй че да дават отговор на стандартите за сигурността на информацията, както и за покупка и поддържане на дипломиран електронен автограф. Цената на услугата от записаните в Комисията за контролиране на известията снабдители за юридическите лица е приблизително 60 лв., а на физическо лице - 12 лв.. Квалифицираният електронен автограф и в този момент се употребява от предприятия, които подават документи по Закона за налога върху добавената стойност и уведомления за трудови контракти, тъй че за тях няма да има спомагателни разноски за тази услуга.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР