Работодателите трябва да съобразят условията на труд с предупрежденията за

...
Работодателите трябва да съобразят условията на труд с предупрежденията за
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят условията на труд с прогнозата за опасно време

Работодателите би трябвало да съобразят изискванията на труд с предизвестията за рисково време и изобилен снеговалеж за през днешния ден, припомнят от Главна ревизия по труда (ГИТ). В няколко области на страната Националният институт по метеорология и хидрология издаде за през днешния ден сигнален оранжев код. Работодателите са длъжни да вземат ограничения за запазване на живота и здравето на работещите в изискванията на неподходящи климатични феномени, допълват от ГИТ.

За да минимизират риска за своите служащите, те могат да подхващат организационни и механически ограничения. Такива са смяна на вида работа, като се разпорежда такава, която е по-безопасна при дадени условия; смяна на работното време с цел отбягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието ; въвеждане на по-чести почивки; обезпечаване на уместно работно облекло и подобаващи персонални защитни средства или средства за групова защита; на пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма; топли питиета, припомнят от инспекцията по труда.

Задължение на работодателя е също да се обезпечи първа здравна помощ и условия за уместно превозване при ненадейно влошено здравословно положение до здравно заведение.

Проверките на ГИТ демонстрират, че най-често работещите в закрити пространства алармират за работа при ниски и високи температури. Данните от контролната активност в предишни години демонстрират, че сигналите са единични.

При работа навън работодателите като цяло се преценяват с неподходящите климатични условия и подхващат ограничения за ограничение на отрицателното им влияние, най-често организационни - смяна на работното време или се разпорежда друга работа, при която това отрицателно влияние се минимизира.

За значителни снеговалежи е разгласен оранжев код за Рило-Родопския масив - в четири области . Жълт код за обилни количества превалявания от сняг, дъжд и сняг, и от дъжд е публикуван в девет области, се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението от втора степен - оранжев код, за предстоящи обилни снеговалежи за през днешния ден е за област Смолян и за част от областите: Благоевград, Пазарджик и Пловдив.
Предупреждението от първа степен за снеговалежи е за областите: Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Ловеч и за част от областите Враца и Монтана; за обилни превалявания от дъжд и сняг е за област Кърджали, а за обилни превалявания от дъжд - в област Хасково.       
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР