Работодателите ще заплащат само първите два дни от болничните, а

...
Работодателите ще заплащат само първите два дни от болничните, а
Коментари Харесай

Работодателите вече плащат първите два дни от болничните , а не първите три

Работодателите ще заплащат единствено първите два дни от болничните, а не както до момента – първите три. Задължението работодателите да изплащат първите три дни от компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност на чиновниците беше въведено като краткотрайна антикризисна мярка през 2010 година, само че остана непрекъсната.

От бизнеса пресмятат, че по-малкото разноски за болнични листове е опция за вложения и повишение на работни заплати. Според Асоциацията на индустриалния капитал би трябвало да се затегне контролът и оферират той да се реализира не от Районните здравни инспекции, а от териториалните поделения на Национален осигурителен институт. 

Първият работен ден от новата година за Лора Ризова, която има 5-годишно болно дете, се оказа неработен. „ Няма по какъв начин. Аз работя от у дома и с нея у дома е много кошмарно и ми се постанова да взема болничен лист ", изясни Ризова.

Болничният ѝ е за 4 дни, от които два ще са за сметка на работодателя. Знае, че той ще покрие 70% от месечната ѝ брутна заплата, а за останалите два дни Национален осигурителен институт ще изплати 80%.

„ За бизнеса това значи по-малко разноски за компенсации за краткотрайна нетрудоспособност. За служащия също има изгода и това е, че той ще получава по-високо обезщетение за третия неработен ден, защото Национален осигурителен институт изплаща по-висок % обезщетение ", съобщи Добрин Иванов.

По-малко разноски за компенсации в този момент, само че повече подправени болнични от няколко години насам, регистрират от бизнеса. Затова упорстват за промени.

„ Контролът на болничните да се реализира не от Районните здравни инспекции, а от териториалните поделения на Национален осигурителен институт в страната, защото в България компенсациите се заплащат от Национален осигурителен институт, а контролът се реализира от друга институция. Има липсва на съдействие сред двете институции ", уточни Иванов.

Последните проучвания са посочили, че фиктивните документи за краткотрайна нетрудоспособност ощетяват бизнеса с към 50 млн. лв. годишно, а осигурителната система - с 200 млн. лева „ Аз съм била очевидец и на предходните места, където съм работила по какъв начин се взимат болнични за щяло и нещяло ", добави Ризова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР