Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта

...
Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта
Коментари Харесай

Удължават мярката 60 на 40

Работодателите ще получават средства от страната за опазване на заетостта на служащи и чиновници в засегнатите от COVID-19 стопански действия и през първите два месеца на 2022 година Това реши държавното управление с приемането на промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 година, в което се дефинират изискванията и редът за тяхното погашение.

Средства ще продължат да се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173а от Кодекса на труда или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността.

Фирмите, учредени преди 1 януари 2020 година, ще могат да получат от страната 60 на 100 от осигурителния приход на служащите и чиновниците за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за обезщетения, би трябвало да са намалели с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2019 година В случай, че спадът е с не по- малко от 30%, поддръжката от страната ще е 50 на 100 от осигурителния приход за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Компаниите, учредени след 1 януари 2020 година, ще имат право на средства от 60 на 100 от осигурителния приход на служащите и чиновниците за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, в случай че приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за поддръжка, са се намалили с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2020 година При състояние, че понижението е с не по-малко от 30% по отношение на средномесечните доходи за 2020 година, страната ще ги поддържа с 50 на 100 от осигурителния приход за октомври 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, получили средства за опазване на заетостта на служащите и чиновниците, са длъжни да изплащат трудово заплащане в размер, не по-малък от размера на осигурителния приход за октомври 2021 година и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Финансовите средства ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Националния застрахователен институт. Постановлението влиза в действие от 1 януари 2022 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР