Работодателите ще наемат служители, но разминаването между търсени и налични

...
Работодателите ще наемат служители, но разминаването между търсени и налични
Коментари Харесай

Разминаване между търсената и предлаганата работа отчита НПО проучване

Работодателите ще наемат чиновници, само че разминаването сред търсени и налични фрагменти се задълбочава. Това сочат данните от национално изследване на неправителствената организация (НПО) Българска конфедерация по заетостта (БКЗ), в което са обхванати 1 200 компании. 28% от тях предвиждат да разширят екипите си през идващите шест месеца, 18% възнамеряват да ги свият, 38% ще запазят числеността на работната си мощ, а 16% не са сигурни по отношение на проектите си за наемане чиновници.

Според проучването интервала октомври 2023 година - март 2024 година работодателите в страната плануват непретенциозен, само че постоянен пазар на труда с чист коефициент на заетостта от +10%. Той се усилва с два процентни пункта спрямо последното шестмесечие, само че понижава с деветнадесет процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година.

" Въпреки че равнището на безработица остава ниско, работодателите не престават да изпитват компликации да привлекат фрагменти с нужните умения . Те, въпреки това, не могат да намерят работодатели, които да отговорят на упованията им за възнаграждение и благоприятни условия за кариерно развиване " разяснява ръководителят на БКЗ Надя Василева . По думите й по тази причина фирмите би трябвало да преразгледат условията си за наложително изисквани умения и да внедрят тактики за придобиването им на работното място.
 Безработицата у нас доближава 4.6% през второто тримесечие на 2023 година
Безработицата у нас доближава 4.6% през второто тримесечие на 2023 година

Коефициентът на претовареност доближава 70.3%.

Според петото планирано изследване на Българска конфедерация по заетостта 57% от българските работодатели са склонни да наемат задгранични жители, в случай че процедурата за това е по-лесна и по-бърза . 32% не са сигурни дали биха го създали, а 11% не биха наели на работа чужденци, без значение каква е процедурата. Въпреки че плануваното наемане на чиновници е непретенциозно спрямо предходната година, изследването демонстрира, че фирмите търсят хора, само че желанието им да усилят личния състав си не води до запълване на вакантни позиции. Затова все по-често работодателите демонстрират подготвеност да наемат чужденци, само че ги стопират тромавите процедури. Същевременно в бюрата по труда са регистрирани над 140 000 безработни, а делът на стопански неактивните мъже, дами и младежи продължава да е висок.
 Снимка 637356
Източник:

Работодателите от всичките дванадесет бранша на промишлеността, обхванати в проучването, възнамеряват да наемат нови чиновници в интервала октомври 2023 година - март 2024 година В това отношение още веднъж е водещ ИТ секторът с чист коефициент на заетостта от +21%, което е с 4 процентни пункта по малко по отношение на предходните 6 месеца. Следват секторите " Аутсорсинг ", в който чистият коефициент на заетостта се усилва с 3 процентни пункта и доближава +12%, " Производство " (+12%) и " Търговия на едро и дребно " (+11%). В секторите " Транспорт, депозиране и връзки ", " Финансови и застрахователни действия, недвижими парцели и бизнес услуги " и " Публичен и обществен бранш " е записано нарастване от 2 процентни пункта и чистият коефициент на заетостта е +9%, а в бранш " Добивна индустрия ", където прогнозите на работодателите за последното шестмесечие бяха негативни, проектите за наемане на чиновници също се усилват с 2 процентни пункта - до +1%. Най-голям спад - от 6 процентни пункта, е регистриран при работодателите от бранш " Хотелиерство и ресторантьорство ", където е регистриран чист коефициент на заетостта от +4%.
 Обучаваме повече готвачи, в сравнение с ИТ експерти, поради готварските ТВ формати
Обучаваме повече готвачи, в сравнение с ИТ експерти, поради готварските ТВ формати

Илин Димитров: Инфлацията се укроти

Регионалният чистият коефициент на заетостта в София бележи спад със 7 процентни пункта и доближава +65%, в Русе и Пловдив се регистрира нарастване от три процентни пункта и чистият коефициент на заетостта доближава надлежно +6% и +12%. За района на Варна прогнозите за идващото шестмесечие също са позитивни и коефициентът се повишава с 1 процентен пункт до +9%, а в Бургас търсенето на фрагменти ще остане непроменено, с чист коефициент на заетостта от +8%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР