Работодателите не подкрепят проекта на Наредба за реда и условията

...
Работодателите не подкрепят проекта на Наредба за реда и условията
Коментари Харесай

Работодателите не приемат предложения регистър на нефтените посредници

Работодателите не поддържат плана на Наредба за реда и изискванията за водене на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис (НРУВРЛОИДСНПНП). Това се споделя в мнение на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В Становището на АИКБ в детайли се изреждат претекстовете за несъгласието на бизнеса с оферти документ.

Според тях е безпричинно позоваването на Закона за нормативните актове с искане за публично разискване и без безапелационни аргументи. Няма спънка планът да бъде признат навреме, защото законът влиза в действие от 28 януари 2019 година

Предвид противоречивия темперамент на редица правила и тяхното отражение върху бизнеса с горива, съгласно нас ще е оправдано отсрочване на влизането в действие на Закона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис (ЗАРИДСНПНП). Същото се отнася и до разисквания план на разпоредба.

Според АИКБ намаляването на сивата стопанска система е несъвместимо с ограничение на действителната конкуренция от каквото са съществено обезпокоени голям брой оператори в сектора. Те не са съгласни със следните моменти в проектонаредбата:

Проектът възпроизвежда нормите на Закона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, при явно спазване на явните му несъгласия с член 19 от Конституцията на Република България във връзка с свободната стопанска самодейност, основаването и гарантирането на идентични правни условия за стопанска активност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, отбраната на потребителите, вложенията и стопанската дейност;
Както вярно е маркирано на стр. 2 от Доклада на междуведомствената работна група, основана със Заповед № РД-16-1053/11.09.2018 година на министъра на стопанската система (за правене на Проект на Наредба, с която се дефинират реда и изискванията за водене на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход) " С плана на Наредба не се вкарват текстове от европейско законодателство ". Спестено е събитието, че с този план се нарушават правила на общностни актове, пишат от АИКБ.
Те изреждат документите, с които проектонаредбата влиза в несъгласие, измежду които е и Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година, по отношение на услугите на вътрешния пазар.

Следващият документ, на който опонира препоръчаният документ е Директива (ЕС) 2015 /1535 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 година Тя открива процедура за даването на информация в областта на техническите регламенти и правила за услугите на осведомителното общество.

Проектонаредбата опонира най-много на Акта за дребния бизнес (Small Business Act), прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - " Мисли първо за дребните ".

Според бизнеса, главният недостатък на плана на наредбата - НРУВРЛОИДСНПНП е, че за голям брой от написаните правила липсва законова система от покупко-продажби (делегация). Делегацията се свежда до това министърът на стопанската система да издаде разпоредба, с която се дефинират единствено редът и изискванията за водене на указател на лицата, които реализират стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Не такова е решението в плана на наредбата, пишат от бизнеса.

От АИКБ разказват и още едно несъгласие на проекто документа - предлагането в член 35, алинея 1 депозитът в пари се дава за период, не по-кратък от една година и шест месеца, считано от датата на подаване на заявката до преустановяване на регистрацията или подмяна на паричния депозит с банкова гаранция. В член 10, алинея 3 от Закона, срокът е стеснен само до една година и шест месеца от подаване на заявката, без в допълнение ограничаване.

Заради тези претекстове от АИКБ не одобряват проектонаредбата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР