Работодателите искат от депутатите спешни мерки за цените на газа

...
Работодателите искат от депутатите спешни мерки за цените на газа
Коментари Харесай

Ако няма предвидимост на цените на тока - инфлационен шок, фалити и безработица

Работодателите желаят от депутатите незабавни ограничения за цените на газа и ток а, както и индексация на строителните контракти.

" По обезщетенията за май и за юни се работи правилно. Притеснението за бизнес а е, че след няколко дни изтича механизмът за обезщетения. По отношение на електроенергийните цени, цените на газа и опцията за подписване на дълготрайни контракти обстановката ескалира. Ако не работим в изискванията на предвидимост, това би довело до инфлационен потрес. Инфлацията е общ проблем на обществото ", заяви икономическият консултант към БСК Щерьо Ножаров в студиото на  " България заран ". 

По думите му естественият небосвод са 12-месечните контракти, само че поради свързаността на обособените пазари в Европейски Съюз има проблеми българският бизнес да получи дълготрайни контракти. 

" Некомпенсирането на енергийните цени ще докара до инфлационен потрес. Той ще се отрази върху цялата стопанска система. Ако в този момент плануванаъа инфлация е от порядъка на 11-12%, този инфлационен потрес ще нарасне към 16-20%. Бизнесът желае и обезщетения за цените на газта. За газта отплата за цените, които са утвърдени от КЕВР за април - 142,52 лева Цените над тази сума да бъдат обезщетени ", уточни икономическият консултант към БСК. 

Той посочи, че казусът е, че решението е тръгнало по пътя за изменение на Закона за енергетиката, само че там няма никакви числа. 

" Правомощията се дават на министъра на енергетиката, който преценя. Този фонд на гарантиране на сигурността на електроенергийната система може да остане празен. Пътят на решението сега още веднъж слага бизнес а в неизясненост ", добави Ножаров пред Bulgaria ON AIR. 

Неговото мнение е, че индексацията на строителните контракти по отношение на енергийните цени оскъпява металните детайли в строителството.  

" Не са платени и част от строителните контракти в строителството. Също това, за което не се приказва, са заплащанията по планове, които са свързани с европейското вложение. Проблемът там е, че при корекции сумите би трябвало да се одобряват от националния бюджет ", сподели Щерьо Ножаров. 

" Икономическата политика я няма, а антикризисните ограничения не са такива в своята същина. Ние нямаме ръководство на съществени макроикономически детайли. Ако настояванията ни не бъдат изпълнени, в бизнес а ще има доста банкрути, което пък ще докара до безработица, което ще усили обществените заплащания от бюджета. При което дефицитът ще стане по-голям, с което България рискува да отсрочи с много години приемането в еврозоната ", заключи Ножаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР