Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в

...
Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в
Коментари Харесай

Предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината

Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от концепциите за справяне на казуса с подправените болнични. Тя ще бъде разисквана от обществените сътрудници в Тристранния съвет, съобщи пред Българска национална телевизия общественият министър Бисер Петков.

Сред предложенията за решение на казуса с подправените болнични е и персоналният доктор да има право да ни дава по-малко дни болнични.

Личният доктор в този момент може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се понижи този период - мисля, че и от лекарските среди се изрече поддръжка до 7 дни, изясни Петков.

Приходната организация събира вноските за болнични, издаването им се управлява от здравните инспекции, а Национален осигурителен институт ги заплаща. Това прави контролът неефикасен, твърди ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов.

Ако Национален осигурителен институт, който заплаща през всичките тези години болничните листи, има благоприятни условия за надзор, нещата може да се развият в друга посока, безапелационен е той.

По думите на министър Петков Национален осигурителен институт и в този момент реализира надзор върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да апелират тези болнични листове.

Явно би трябвало по-добре да се координират контролните механизми, тъй че да бъдат по-ефективни, счита той.

Според омбудсмана би трябвало да има и механизъм, посредством който да се управлява съблюдава ли се режимът постановен в болничния лист.

Все още не е ясно по кое време ще се организира Тристранният съвет, на който ще се набележат ограничения за ограничение на злоупотребите с болнични.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР