Работодателите c 50 до 99 cлyжители тpябва да наемат поне

...
Работодателите c 50 до 99 cлyжители тpябва да наемат поне
Коментари Харесай

НС реши: Фирмите до 99 служители наемат един инвалид

Работодателите c 50 до 99 cлyжители тpябва да наемат най-малко един човек с увреждане, а тези с над 100 служащи - 2 на 100 от средносписъчния състав. Това планува текст в Закона за хората с увреждания, признат на второ четене.

При несъблюдение на квотата е заложена санкция от 30% от минималната заплата, написа Монитор.

Работодателите ще бъдат освободени от това обвързване, в случай че производствата им не разрешават наемането на инвалиди. Освободени от санкция ще бъдат и в случай че бюрата по труда не са обезпечили човек с увреждания.Предвидено е осъществяването на задължението за квоти да може да бъде осъществено посредством различни ограничения - посредством закупуване от страна на предприятието на профилирани артикули и услуги, създадени от хората с поврежда ния. Именно това сътвори и най-сериозен спор измежду народните представители.

" Тези текстове би трябвало да отпаднат, поради санкциониращата им философия към бизнесмените ", съобщи вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му депутатите трябвало да бъдат подтиквани посредством понижаване на налозите да вземем за пример, вместо да бъдат глобени. Депутатът  Петър Кънев пък сподели на собствен ред, че това, което се приема е неработещо. " Това, което одобряваме е неработещо. Изпаднали сме в цялостен ступор и сме подготвени да приемем всичко ", сподели Кънев. Социалистът  попита още къде отиват парите от фонда Колегата му от Българска социалистическа партия Георги Гьоков обаче отбрани квотите. 

От предлагането на Симеонов се разграничи и депутатът от " Обединени патриоти " Павел Шопов.

В последна сметка квотите останаха в закона.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР