Работодателите бойкотираха срещата на социалните партньори. В програмата на т.

...
Работодателите бойкотираха срещата на социалните партньори. В програмата на т.
Коментари Харесай

Тристранката обсъди минималната заплата, а работодателите бойкотират и чакат болничните

Работодателите бойкотираха срещата на обществените сътрудници. В програмата на така наречен Тристранка през днешния ден влизаше единствено предлагането минималната работна заплата да бъде увеличена на 610 лева.от Нова година.
" Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изрично не приема продължение на вмененото обвързване работодателите да заплащат първите три дни болнични - мярка, която трябваше тдавна да бъде анулирана. " Това се отбелязва в позиция на АОБР. В дневния ред на НСТС липсваше точка за решение на въпроса за първите три дни болнични, заради което и работодателите отсъствали от срещата, се изяснява още в писмото, представено от " 24 часа ". Позицията е изпратена до медиите от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
" С паника означаваме, че макар нашите старания да се направи промяна, държавното управление възнамерява да се резервира статуквото. Години наред неглижирането на казуса с подправените болнични докара до източването на голям запас и от осигурителните фондове, и от работодателите ", декларират от бизнеса.
В позицията се напомня, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като краткотрайна антикризисна мярка за една година през 2010 година, а работи към този момент девет години.
В нея се показва, че " посредством този вменен на работодателите спомагателен ангажимент в действителност биват облагани тройно - посредством осигуровките, които внасят за своите служащи, дължимите компенсации за първите три дни от краткотрайната неработоспособност и изплащането на спомагателни хонорари за заместващи служащи ".
В случаите на всеобщи злоупотреби в обособени предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават индустриалните графици, софтуерните условия и осъществяването на поръчките, и изплащат неустойки за неспазване на контрактуваните периоди за осъществяване, се показва още в позицията.
Според бизнеса, въвеждането на отплата с неработен ден при съвпадане на формалните национални празници с дните за междуседмична отмора оказа спомагателен напън за увеличение на злоупотребите с болничните листа.
Работодателите още веднъж декларират, че ще вземат участие в съвещание на НСТС единствено в случай че и когато в дневния ред бъде включено предложение за решение на въпроса за първите три дни болнични.
В същото време в тяхно неявяване страната и синдикатите разискаха размера на минималната заплата за идната година. Бизнесът беше представляван само от Съюза за стопанска самодейност, който е " срещу " минималната заплата да бъде увеличена на 610 лв. от Нова година, оповестиха от БНР.
Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отхвърлят присъединяване в националния тристранен съвет поради непокътнатото състояние да заплащат първите 3 дни от боледуването. Ще се върнат в консултативния орган, откакто тематиката за болничните бъде импортирана за разискване от сътрудниците, само че отхвърлят да заплащат първите дни.
Вицепремиерът Мариана Николова – ръководител на Тристранния съвет, осведоми, че е получила писмо от обществения министър, че до месец след обнародването на бюджета за идната година ще се внесе разбор за разискване в тристранката и ограничения за болничните.
„ Ресорните министри ме увериха, че специалистите в съответните министерства, Национален осигурителен институт и НЗОК правят изчерпателен разбор с оглед намиране на изцяло решение на поставените проблеми “, сподели тя.
Ася Гонева от КНСБ изиска сътрудниците да вземат участие в правенето на този разбор:„ Ние държим да бъдем включени в работен вид, а не да получим едни подготвени ограничения, по които да дадем единствено мнение “.
За минималната заплата общественият министър Деница Сачева сподели, че новият размер от 610 лева ще подтиква трудовия пазар и ще понижи неравенствата. Тя цитира данни за статистиката от третото тримесечие на тази година:
„ Съотношението на минималната работна заплата към междинната работна заплата е 44,8% “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР