Работодатели поискаха отпадане или промяна на ограничението общият брой на

...
Работодатели поискаха отпадане или промяна на ограничението общият брой на
Коментари Харесай

Бизнесът поиска още облекчения за наемането на работници от трети страни

Работодатели желаеха отпадане или смяна на ограничаването общият брой на жители от трети страни, работещи за локалния шеф, да не надвишава 10 на 100 от средносписъчната бройка на наетите по трудово правно отношение български жители. Искането беше показано по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие от ръководителя на АИКБ Васил Велев и от заместник-председателя на БСК Димитър Бранков, заяви Българска телеграфна агенция.
На съвещанието се преглеждат оферти за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.
Според Васил Велев е належащо заложеното ограничаване да отпадне или да се усили от 10 на 100 до 30 на 100. От БСК поддържат предлагането на Велев, въпреки че имат по-скромни претенции ограничаването да се промени от 10 на 20 на 100 от средносписъчния състав.
Бизнесът аргументира предложенията с потребностите на пазара на труда. Поради неподходящите демографски трендове, на 100 напуснали пазара на труда, влизат едвам шейсет и трима, а пет -шест отпътуват за чужбина. Потребностите порастват по отношение на растежа на Брутният вътрешен продукт и на промишлеността, сподели Васил Велев. Той съобщи, че има голям дефицит на човешки запаси във всички браншове. По думите му през вчерашния ден са изнесени данни, че Брутният вътрешен продукт би бил с четири милиарда по-голям, в случай че нямаше този дефицит на човешки запаси, а съгласно данни на МВФ загубата или пропуснатата изгода е още по-голяма- седем % по-малък Брутният вътрешен продукт или 7 милиарда лв..
Работодателите показаха, че в Румъния има цялостен цех с виетнамски служащи.
КТ "Подкрепа " е изрично срещу предлагането на работодателите, което съгласно тях е в посока реализиране на трудов и обществен дъмпинг и цели да се задържат заплатите в миг, в който има условия за повишението им, сподели Ваня Григорова, стопански консултант на КТ "Подкрепа ". Синдикатите са и срещу предлагането да бъде отстранен наложителният сега темперамент на разискването със обществените сътрудници в случаите, в които локален шеф е изпратил искане за импорт на служащи от трети страни, когато броят им надвишава 10 на 100 от средносписъчната бройка на наетите по трудово правно отношение български жители.
Григорова съобщи, че е извънредно време да бъде извършен открит диалог, без мишкуване и с ясни причини и доказателства за обстоятелствата, основани на публични данни, не с внушения и лъжи - какъв брой и какви са свободните работни места и за какво работодателите реализират дълготраен напън върху ръководещите за улеснение на вноса на служащи от трети страни в ущърб на българския служащ. Тя цитира данни на Агенцията по заетостта към 16 януари 2018 година, които сочат, че са оповестени едвам 9511 свободни работни места. Регистрираните безработни към края на декември са над 232 хиляди души. "И преди някой за следващ път да разгласи българския служащ за търтей, подсещаме, че сега, в който той отиде в чужбина, работи и цялостни бюджета на другата страна с налози и осигуровки ", декларират от КТ "Подкрепа " в мнение по проектопромените.
Предложенията за промени бяха показани от обществения министър Бисер Петков. Той посочи, че измененията се вършат заради нуждата до 23 май 2018 година България да вкара в националното си законодателство условията на европейска инструкция за изискванията за влизане и престояване на жители на трети страни за осъществяване на научно проучване, следване, стаж, доброволческа активност, стратегии за училищен продан или просветителни планове и работа по стратегии "au pair ".
С директивата се цели да се усили привлекателността на Европейски Съюз като място за работа в региона на научните проучвания, за придобиване на висше обучение и за други културни и обществени стратегии за продан, написа в претекстовете към законопроекта.
В тях се отбелязва още, че съгласно проучване на Европейска комисия от 2010 година от общо 3,7 милиона интернационалните студенти по целия свят, 1,2 милиона се образоват в Европейски Съюз. В съпоставяне с общия брой на студентите в Европейски Съюз делът на студентите от трети страни понижава и е малко над 5 %. В същото време задграничните студенти съставляват над 10 на 100 от студентите в Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. Що се отнася до откривателите, съгласно Европейска комисия ще е нужен още 1 милион откриватели, с цел да се реализира задачата на тактиката "Европа 2020 " за увеличение на вложенията в научноизследователска и развойна активност до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
От синдикатите и от бизнеса нямат възражения към синхронизирането на законодателството с европейската инструкция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР