Работодатели искат спешна реформа в Наредбата за дейността на службите

...
Работодатели искат спешна реформа в Наредбата за дейността на службите
Коментари Харесай

Работодатели искат спешна реформа в трудовата медицина

Работодатели желаят незабавна промяна в Наредбата за активността на службите по трудова медицина и Наредбата за предварителните и периодическите медицински прегледи на работещите. " Сред най-важните ограничения са профилактичните прегледи и проучвания по отношение на изискванията на труд да се правят с обсег, честота и по стандарти, обособени за всеки рисков фактор, както е въведено в другите страни от Европейски Съюз ", считат членовете на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

" Само със стандартите може да се подсигурява качество на прегледа и опция за сравнимост на резултатите по единни критерии, без значение от това кой къде преглежда ", считат те.

Прегледите по обособените рискови фактори в Европа се правят по подобаващ стандарт от един доктор. В момента у нас при един рисков фактор, прегледа се прави от 2 до 4 експерта. Така е да вземем за пример при работа с звук над 85 db, като в този случай прегледа у нас се прави от експерти по " вътрешни заболявания ", " нервни заболявания " и " УНГ ", допълват те.

" Общото мнение е, че равнището на предварителната защита на здравето на работещите е надалеч от европейските стандарти. В последните 2 години неведнъж работодателските организации изпращахме свои мнения и оферти за промени в двете наредби, базирайки се на законодателството и положителните практики в страните от Европейски Съюз ", изяснява Васил Велев.

" В момента предприятията са задължени да разходват обилни финансови средства, а в това време това не носи изгоди за работещите, защото няма надграждане на пакетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Затова е нужна смяна на философията на активността и функционалностите на службите по трудова медицина. До момента не срещаме предпочитание за разговор от страна на Министерство на здравеопазването. Липсва каквато и да е воля и експертен капацитет за справяне с казуса ", разяснява той.

Според АИКБ би трябвало ясно да бъдат разграничени и да няма повтаряне на профилактични действия, финансирани по НЗОК и тези, които работодателите заплащат по отношение на изискванията на труд.

Сред другите оферти на работодателската организация са обсегът и наличието на прегледите и проучванията по отношение на изискванията на труд да бъдат приведени в сходство с европейските практики и стандарти, които се основават на модерни, статистически тествани правила. По този метод ще отпаднат периодическите прегледи, осъществявани от експерти по вътрешни заболявания или общо медицина, които се покриват от годишните прегледи и проучвания при общопрактикуващ доктор.

" На лице е несдържан блян (в ущърб на предприятията и заетите в тях) да се вършат прегледи, по-често от нужното, от повече лекари от нужното, на повече хора/позиции от нужното. Това води до източване на предприятията от ДКЦ-та, без изгода за заетите ", изясняват АИКБ.

За работодателите в от извънредно значение е да се създадат промени и допълнения в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения, с цел да бъде съответно несъмнено мястото на предварителната защита на здравето при работа като част от националната система за предварителна защита и ролята на трудовите медици в нея.

Според Васил Велев с новите оферти ще се запълнят празнотите в законовата уредба във връзка с функционалностите и дилемите на службите по трудова медицина и ще се увеличи контрола върху активността им, което ще способства за по-добра предварителна защита на здравето на работещите българи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР