Работодатели и синдикати се обединиха срещу в защита на над ...

Работодатели и синдикати се обединиха срещу в защита на над

Бизнес и синдикати на протест утре срещу високите цени на тока

Работодатели и синдикати се сплотиха против в отбрана на над 600 хиляди небитови консуматори, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Свидетели сме на ценови потрес, който в никакъв случай не се е случвал в най-новата история на България. Той е всеобщ и визира всички сектори. От стопанската система и обществената сфера ще се изсмучат като торнадо над 2,5-3 милиарда лв. за няколко месеца. Това ще пресуши стопанската система, в случай че не се вземат бързи и несимволични ограничения. Ще се случи колапс и банкрут на предприятия “, сигнализира, ръководител на Асоциацията на индустриалния капител в България.

Той съобщи, че над 600 хиляди небитови консуматори към този момент са получили своите сметки за ток за септември. Те са два пъти по-високи, в сравнение с през същия месец на предходната година.

„ Октомврийските сметки ще бъдат три пъти по-високи. Днес стойността на електрическата енергия стигна 445 лв., това не е върха, на следващия ден е – 480 лв.. Прогнозната бе – 119 лв. “, съобщи Велев.

Той напомни, че ескалацията на стойностите е подбудена от растежа на стойностите на „ синьото гориво “, само че няма растеж на себестойността на електрическата енергия създадена от въглища и ядрена енергетика. Само 7% от българската електрическа енергия се създава от.

„ България е привилегирована поради ядрената си централа, въглищните си централи и малкото количество централи, произвеждащи ток от газ. Настояваме за бърза отплата – 75% от надзвезите суми – разликата сред стойността на борсата ден напред и 119 лв. прогнозната стойност на КЕВР. Това би трябвало да бъде направено неотложно. Тези суми могат да бъдат платени в границите на две седмици “, сподели ръководителят на АИКБ.

„ По тази причина ще организираме на следващия ден митинг за незабавни и несимволични компенсации, които би трябвало да бъдат за всичките 600 хиляди небитови консуматори. Те би трябвало да бъдат платени в действително време, а не следващата година “, безапелационен е Велев.

Председателят на КНСБ дефинира като извънредно мъчителен.
 Стефан Янев се среща с работодателите за катарама Стефан Янев се среща с работодателите за катарама
Министър-ръководителят Стефан Янев ще организира среща в 13 ч. през днешния ден с членовете на Асоциацията на организациите на българските шеф...

„ Липсват решавания. Добрата воля от Румен Радев и Стефан Янев е положителен знак само че непълен. Към момента имаме положителните обещания, че страната ще влезе във функционалност, тъй че и бизнесът, и семействата ще усетят поддръжка. За да ускорим реакциите на страната на следващия ден ще проведем митинга. Надяваме се това да усили гласа на 600 хиляди небитови консуматори “, сподели той.

Димитров съобщи, че тези дейности не обслужват партиите, а имат за цел да се предотврати съкращенията на хиляди служащи, които могат да изгубят работата си през следващите месеци поради високата стойност на електрическата енергия.

„ На енергийния маркет царува суматоха. Прогнозите, че към април ще се оправят нещата, изобщо не са сигурни. Никой не може да оцелее с тези цени до април. Синдикатите чакаме от държавния глава Радев ясна и твърда позиция на срещата на Европейски съюз – за заледяване на стойността на вредните излъчвания, което е от значение за въглищните централи “, сподели синдикалният водач.

Димитров е безапелационен, че още тази есен обществено накърнимите формации би трябвало да бъдат подпомогнати. Отправна точка би трябвало да бъде предел на бедността от 460 лв.. Според него парите ще дойдат от преизпълнението на приходите.

В самодейността вземат участие АИКБ, БСК, Кодекс на труда „ Подкрепа “, КНСБ, БТПП и ССИ.

Източник: actualno.com